Η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα/κοινωνικό δίκτυο λανσάρει 5 ολοκαίνουριες λειτουργίες για τα live streams

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τα live streams στο YouTube αναβαθμίζονται τόσο για τους απλούς χρήστες όσο και για τους δημιουργούς περιεχομένου.

Πέντε νέες λειτουργίες παρουσιάστηκαν από το YouTube και κάποιες ήδη δοκιμάζονται ενώ άλλες θα εμφανιστούν αργότερα μέσα στο χρόνο.

Ας δούμε τις πέντε νέες λειτουργίες συνοπτικά και μετά πάμε να τις δούμε μία-μία.

  • Go Live Together
  • Σήμανση Live (δακτύλιος)
  • Ζωντανές ανακατευθύνσεις μεταξύ καναλιών
  • Προβολή σε split screen
  • Ζωντανές Ε&Α

Τι είναι το Go Live Together

Είναι αυτό που καταλαβαίνει κανείς από την ονομασία του. Δηλαδή ένα συνεργατικό live. Η λειτουργία βρίσκεται σε πιλοτική φάση. Αφορά κινητές συσκευές και δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να προσκαλούν καλεσμένους για να στριμάρουν ταυτόχρονα στέλνοντάς τους ένα link. Ο host, δηλαδή αυτός που δημιουργεί τη ζωντανή ροή μπορεί να προσκαλέσει και να ελέγξει τους καλεσμένους του πριν βγει live στους θεατές του.

Όσο διαρκεί η ροή, το κανάλι του καλεσμένου καθώς και πληροφορίες που τον αφορούν παραμένουν κρυμμένα. Ο host μιας τέτοιας ροής θα μπορεί να βλέπει τα analytics της στο YouTube Studio. Σε αντίθεση με τους καλεσμένους που δεν θα μπορούν.

Όσον αφορά τις διαφημίσεις, οι οποίες θα παίζουν πριν και κατά τη διάρκεια του live, ο καλεσμένος δεν θα έχει κάποιο όφελος από αυτές. Τα όποια έσοδα προκύπτουν από τη διαφήμιση θα πηγαίνουν στο κανάλι του οικοδεσπότη.

Αφού ολοκληρωθεί η πιλοτική φάση, το YouTube θα αυξήσει τον αριθμό των δημιουργών που θα έχουν πρόσβαση σε αυτή τη λειτουργία, που τώρα είναι περιορισμένος.

Τι είναι οι δακτύλιοι live (σηματάκια)

Το YouTube δουλεύει στην κατεύθυνση της προσθήκης ενός δακτυλίου live σε όλη την πλατφόρμα.

Αυτοί οι δακτύλιοι θα εμφανίζονται γύρω από την εικόνα προφίλ του καναλιού που είναι live και έτσι θα βοηθούν τους θεατές να αντιλαμβάνονται γρήγορα ποιος είναι live και ποιος όχι. Ο κύριος στόχος τους είναι να βοηθήσει το χρήστη και να αυξήσει την θέαση των δημιουργών που βγαίνουν σε ζωντανή ροή στο YouTube.

Πατώντας πάνω στην εικόνα προφίλ με το σηματάκι live ο χρήστης θα ανακατευθύνεται στην ενεργή ζωντανή ροή.

Προς το παρόν οι δακτύλιοι αυτοί είναι ορατοί σε συγκεκριμένες οθόνες σε κινητές συσκευές θα φανούν σε όλη την πλατφόρμα αργότερα μέσα στη χρονιά.

Τι είναι οι ζωντανές ανακατευθύνσεις Cross Channel

Σήμερα, όσοι δημιουργοί έχουν τουλάχιστον 1000 συνδρομητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία λειτουργία που λέγεται live redirect, για να κατευθύνουν τους θεατές τους από μία ζωντανή ροή προς μία άλλη στο κανάλι τους. Δεν μπορούν όμως να τους στείλουν σε ζωντανή ροή που φιλοξενείται σε άλλο κανάλι.

Με το λανσάρισμα της λειτουργίας cross channel, όσοι δημιουργοί έχουν τουλάχιστον 1000 συνδρομητές (και δεν έχουν παραβιάσεις των όρων χρήσης), θα μπορούν να κατευθύνουν τους θεατές τους σε ένα livestream που φιλοξενείται σε άλλο κανάλι. Το κανάλι ανακατεύθυνσης μπορεί να προσθέσει κι άλλα κανάλια που επιτρέπουν την ανακατεύθυνση ή να τα επιτρέψει όλα.

Τι είναι η προβολή split screen σε κινητό

Ο χρήστης θέλει να βλέπει αδιάκοπα το livestream αλλά θέλει να βλέπει και κάτι άλλο ταυτόχρονα. Κανένα πρόβλημα. Το YouTube δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Split screen σε κινητές συσκευές.

Στο κυρίως video, το παράθυρο του live chat θα εμφανίζεται στο δεξί μέρος της οθόνης, αντικαθιστώντας την επικάλυψη ζωντανής συνομιλίας της κλασσικής προβολής.

Η συμπτυγμένη συνομιλία αφήνει χώρο στο video να παίξει σε πλήρη οθόνη όταν ο χρήστης βλέπει landscape. Τότε το chat μεταφέρεται στην κάτω δεξιά γωνία και εκπροσωπείται από τον μετρητή θεατών.

Μόλις ο χρήστης κλικάρει στον μετρητή θεατών, η προβολή επανέρχεται στην προηγούμενη προβολή.

Η δευτερεύουσα προβολή θα δείχνει μία προεπισκόπηση στο chat με τα κυριότερα σημεία (π.χ. δημοσκοπήσεις) για να διασφαλίσει ότι ο χρήστης δεν θα χάσει κάτι που τον ενδιαφέρει.

Και αυτή είναι μία λειτουργία που θα τη δούμε συντομότερα από ότι περιμένουμε!

Τι είναι οι ζωντανές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Είναι αυτό που φαντάζεστε! Ζωντανές ερωτήσεις και απαντήσεις. Θα είναι κοντά μας τους επόμενους μήνες.

Κατά τη συγκεκριμένη λειτουργία ο θεατής θα μπορεί να υποβάλει ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μίας ζωντανής ροής, από τη στιγμή που ο δημιουργός δώσει το σύνθημα. Οι απαντήσεις θα καρφιτσώνονται στην κορυφή του live chat, για να ενθαρρύνονται οι χρήστες να υποβάλλουν περισσότερες ερωτήσεις.

Οι βασικοί λόγοι για τις παραπάνω αλλαγές είναι δύο: ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από όλες πλατφόρμες και κυρίως από το TikTok και η ανάγκη για συνεχή ικανοποίηση του χρήστη.

Άλλωστε όπως έχουμε ξαναγράψει το video είναι ο βασιλιάς του περιεχομένου!

Εικόνες από: youtube, theverge, gim agency, manycam

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops