Πωλήσεις μέσω mobile: πρόκληση και ευκαιρία

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Mobile, mobile και πάλι mobile. Αυτό ακούμε τελευταία όλο και περισσότερο και δεν είναι τυχαίο. Το mobile καλπάζει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή που γράφουμε κυκλοφορούν 2,6 δις smartphone χωρίς αυτά της Κίνας και της Ινδίας!!

Θέλετε λίγη στατιστική ακόμα; Το 71% του digital χρόνου μας ξοδεύεται σε smartphone (στην Ινδονησία το ποσοστό φτάνει το 91%!). Για να το πούμε πιο παραστατικά: όλη η αύξηση της κίνησης στο ίντερνετ κατά τον περασμένο χρόνο, προήλθε από το mobile. Άλλωστε, και η Google, δίνει προτεραιότητα στα site που έχουν mobile περιεχόμενο.

Όλα τα παραπάνω απλώς δείχνουν την αναγκαιότητα της δημιουργίας διαφημίσεων αποκλειστικά για κινητά. Παράλληλα όμως εκτός από ενθαρρυντικά παρουσίαζουν ένα πρόβλημα: οι χρήστες, παρότι εξοικιωμένοι, δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε μετατροπή.

Και κάπου εδώ ξεκινά η πρόκληση για τις επιχειρήσεις διότι η δημιουργία δυνητικών πελατών όσον αφορά το desktop είναι απλή, συγκεκριμένη και γνωστή. Τα πράγματα όμως είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο προκλητικά όσον αφορά το mobile.

mobile

Ας τις δούμε αναλυτικά:

Το μέγεθος της οθόνης

Αφού το μέγεθος είναι μικρό τότε και ο διαθέσιμος χώρος για να δημιουργηθεί ένα lead είναι επίσης μικρός. Η σύσταση της Google είναι τα mobile pop-ups να μην καταλαμβάνουν περισσότερο από 25% της οθόνης (δηλαδή περίπου 320 pixel). Μέσα σε αυτό πρέπει να χωρέσουν τα εξής:

  • Τίτλος
  • Μήνυμα
  • Εικόνα
  • Φόρμα για Opt in

Το μέγεθος του πληκτρολογίου

Τα πληκτρολόγια των κινητών είναι ένα θέμα καθώς δυσκολεύουν τους χρήστες στην εισαγωγή δεδομένων.

Η ταχύτητα του δικτύου

Η οποία προφανώς επηρεάζει το χρήστη και συχνά τον αποτρέπει από χρονοβόρες διαδικασίες.

Η συμπεριφορά του χρήστη είναι διαφορετική

Οι χρήστες των smartphone είναι multi taskers και έχουν μικρό εύρος προσοχής. Οι παρεμβολές από το ίδιο το τηλέφωνο αλλά και από εξωγενείς παράγοντες είναι πολλές. Πολλές περισσότερες από αυτές σε ένα συμβατικό desktop. Καταλήγουμε ότι για να ολοκληρώσει ο χρήστης μία δουλειά στο κινητό του, τότε αυτή θα πρέπει να είναι:

  • Σχετικά απλή
  • Γρήγορη
  • Με λίγα βήματα

Και τώρα ας δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα mobile pop-ups.

Στόχος των mobile pop-ups είναι να παρακινήσουν τον χρήστη σε δράση (συμπλήρωση μιας φόρμας, αγορά ενός προϊόντος, κατέβασμα εφαρμογής).

think with google mobile usage

Εικόνα 2: ψάχνουν αποκλειστικά μέσω κινητού

Από όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη συμπεριφορά χρήστη (πάντα όσον αφορά το mobile), θα προχωρούσαν σε μία μετατροπή:

  • αν ήθελαν κάτι πολύ συγκεκριμένο ή,
  • εντελώς αντίθετα, αν ήθελαν να κάνουν αγορές χαλαρά πίνοντας καφέ με τους φίλους.

thin with google upp usage

Εικόνα3: Το shopping ιντριγκάρει τους καταναλωτές

Μία σημαντική μερίδα καταναλωτών θα έμπαιναν στη διαδικασία αγοράς από το κινητό τους, σε κάποια στιγμή που θα ήταν πιο επιρρεπείς στο μήνυμά σας. Αν δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την αγορά στο site σας, τότε είναι σαν να τους στέλνετε κατ’ ευθείαν στον ανταγωνιστή σας.

 

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops