Πώς να βρείτε τα Backlinks των Ανταγωνιστών σας με SEO Tools

Στο άρθρο αυτό θα σας εξηγήσουμε πως μπορείτε να βρείτε τη πηγή δύναμης των ανταγωνιστών σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να αντιγράψετε τις μεθόδους τους και στη συνέχεια να τους ξεπεράσετε στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google. Προσοχή όμως ότι κάνετε πρέπει να είναι σύμφωνο με τα Google Webmaster Guidelines.

Η πηγή δύναμης ενός site έχει να κάνει με το ποια άλλα sites του βάζουν link. Τα links από άλλα sites προς ένα συγκεκριμένο site ονομάζονται Backlinks. Όσο περισσότερα και ποιοτικότερα backlinks έχει ένα site τόσο περισσότερο ευνοείται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (υπάρχουν και άλλα κριτήρια όπως τα Social Media Signals αλλά στα πλαίσια αυτού του άρθρου θα μείνουμε στα Backlinks).

Οι παλιότεροι webmasters έχουν ως κριτήριο δύναμης και ποιότητας ενός backlink το τι Google Pagerank έχει, αλλά αυτό είναι σίγουρα παρωχημένο.

Η ποιότητα ενός backlink έχει να κάνει όχι μόνο με το PageRank αλλά και με το TrustRank (πόσο εμπιστεύσιμο είναι) καθώς και άλλους παράγοντες. Για απλοποίηση αυτού του άρθρου θα θεωρήσουμε ότι μαζί οι παράγοντες αυτοί ονομάζονται Authority. Συνεπώς σε κάθε ανάλυση των Backlinks των ανταγωνιστών πρέπει να είναι και ποσοτική και ποιοτική.

Η ίδια η Google δεν ανακοινώνει ποιο είναι το PageRank ενός backlink (δείχνει ένα νούμερο στρογγυλοποιημένο και μάλιστα ανανεώνεται αραιά και που). Επίσης δε μας δείχνει ποιο είναι το TrustRank.

 

Τι κάνουμε λοιπόν;

Χρησιμοποιούμε εργαλεία – SEO Tools! Υπάρχουν δωρεάν και πληρωμένα εργαλεία, και τα πληρωμένα είναι σαφώς πιο καλά από τα δωρεάν. Τα εργαλεία αυτά δείχνουν όχι μόνο την ποσότητα των links αλλά και το Authority κάθε link. Εσείς ως webmasters αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε μια ένδειξη για το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά του δικού σας site από το site του ανταγωνιστή, και να βρείτε κάποιες από τις δυνατές πηγές backlinks που έχει. Αν θέλετε εγγυημένα να ξεπεράσετε τον ανταγωνιστή σας η μόνη λύση είναι να απευθυνθείτε σε μια αξιόπιστη εταιρία που ασχολείται με το SEO, όπως η GIM.

Θα υποθέσουμε πως το site του ανταγωνιστή είναι το X. Ας δούμε λοιπόν κάποια εργαλεία:

1. Link Explorer by Moz

Το moz.com/link-explorer είναι ένα πληρωμένο εργαλείο και ανήκει στη σουίτα εργαλείων του MOZ. Στη δωρεάν έκδοση του επιτρέπει να δούμε μερικά από τα πιο δυνατά backlinks ενός site. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και να βάλετε το δικό σας site για αρχή (έχει ενδιαφέρον) και μετά το site του ανταγωνιστή σας.

Ας δούμε το Νο1 site για συνταγές:

Βλέπουμε λοιπόν πως όλο το site (το domain) SintagesPareas.gr έχει Authority 39 (νούμερα πάνω από 30 είναι καλά), και η αρχική σελίδα του site έχει Page Authority 47 στα 100 (πολύ δυνατή για τα Ελληνικά δεδομένα). Συνολικά έχει 4171 backlinks, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι πως υπάρχει ποικιλία στις πηγές δηλαδή υπάρχουν 139 domains που έχουν βάλει συνολικά τα 4171 backlinks. Στη λίστα των backlinks από κάτω παρατηρούμε ότι τα links με μεγαλύτερο authority είναι αυτά από το Hungryforhungry.Blogspot.com και άλλα παρόμοια blogs.

Συνεπώς αν θέλατε να ανταγωνιστείτε το SintagesPareas θα πρέπει και εσείς να κερδίζατε Backlinks από αυτές τις δυνατές πηγές (επικοινωνία με τους bloggers, social networking, guest posting κτλ).

Ας δούμε άλλο εργαλείο:

2. MagesticSEO

Το MajesticSEO δείχνει περισσότερα backlinks από το MOZ. Επίσης δείχνει Metrics που προσομοιώνουν αυτά της Google. Αντί για PageRank δείχνει το Citation Flow και αντί για TrustRank, δείχνει το Trust Flow.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι το Cookpad.com/gr έχει ελαφρώς παραπάνω backlinks από αυτά που δείχνει το Moz. Το MajesticSEO μας δείχνει 117.158 backlinks από έναν αριθμό domains (έως 1000) που δεν προβάλλονται αναλυτικά στην ελεύθερη έκδοση. Το Citation Flow είναι πολύ υψηλό στο 53 και το Trust Flow επίσης σε υψηλά επίπεδα, στο 51.

3. Ahrefs

To ahrefs είναι και αυτό ένα πληρωμένο εργαλείο το οποίο όμως στη δωρεάν έκδοση του δείχνει πάρα πολλά στοιχεία. Αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα στην αγορά και η GIM το αξιοποιεί στο μέγιστο. Ας δούμε την ανάλυση:

Το ahrefs μας δείχνει ακόμα περισσότερα Backlinks! 352.000 backlinks από 1320 domains. Το ahrefs Domain Rating (DR) είναι εξαιρετικά υψηλό – 86 (αξιολόγηση δύναμης από το ahrefs), και τα referring subnets είναι 409. Παρατηρούμε πως υπάρχει έντονη μεταβολή στις κατατάξεις σε συγκεκριμένες περιόδους αλλά σταθερή επαναφορά και άνοδος.

Ας δούμε και μερικά backlinks να πάρουμε ιδέες:

Είναι σημαντικό επίσης να δούμε ποια είναι η κατανομή αυτών των backlinks σε Domains. Ενδέχεται 1-2 domains να δίνουν τα μισά backlinks, και μετά όλα τα άλλα να είναι σκόρπια. Από προεπιλογή το ahrefs προβάλει όλα τα backlinks.

Προκειμένου η προβολή να περιοριστεί ανά domain, επιλέγουμε One link per domain:

Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα 351.933 backlinks πηγάζουν από 1.316 domains.

4. CognnitiveSEO Backlink Explorer

Το CognitiveSEO είναι ένα επίσης επί πληρωμής εργαλείο με περιορισμένα αποτελέσματα στη δωρεάν χρήση. Τα Backlinks που δείχνει τα λαμβάνει από διάφορες πηγές όπως το MajesticSEO και το Moz.

Ας το δοκιμάσουμε:

Παρατηρούμε λοιπόν πως η σελίδα έχει λάβει High αξιολόγηση για Page και Domain influence, και υπάρχει μια συνεχή δραστηριότητα με νέα backlinks που δημιουργούνται από διάφορες πηγές. Τα περισσότερα backlinks είναι do follow (μεταφέρουν δύναμη), είναι not sitewide και περιέχονται σε κείμενο.

Συμπεράσματα

Με βάση λοιπόν τα όσα ανακαλύψαμε με τα παραπάνω εργαλεία αν είχαμε site με συνταγές θα άξιζε πολύ να κάνουμε επαφές, συνεργασίες με άλλους Bloggers που bloggάρουν σχετικά με συνταγές. Επίσης θα άξιζε πολύ να επενδύσουμε στα Social Media και να κερδίσουμε shares, likes, pins κ.τ.λ. Θα αρχίζαμε σίγουρα με το να προσεγγίσουμε όλους όσους κάνουν link τους ανταγωνιστές μας, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να μοιράζονται links σχετικά με συνταγές. Επίσης θα αγοράζαμε τουλάχιστον ένα εργαλείο όπως το Ahrefs ή το Link Explored της Moz (για αρχή).

Αν θέλετε πλήρες Backlinks Analysis για το site σας επικοινωνήστε μαζί μας. Στη GIM χρησιμοποιούμε state of the art πληρωμένα εργαλεία όπως το Ahrefs.

Αν έχετε σχόλια, απορίες και συμβουλές για Backlink Analysis με δωρεάν εργαλεία παρακαλούμε σχολιάστε από κάτω.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Τελευταία Άρθρα

Πολύ φοβάμαι (στην πραγματικότητα δεν φοβάμαι, ο τρόπος το λέει) ότι το TikTok θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο. Και εμάς τους marketer και
scroll-up

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops