Τι είναι η πρόθεση αναζήτησης & γιατί είναι απαραίτητη στο SEO

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Όσο τα οργανικά αποτελέσματα για μια αναζήτηση γίνονται ολοένα και περισσότερα, όσο το SEO γίνεται πολυπλοκότερο και η Google έχει υψηλότερες απαιτήσεις από κάθε site, τόσο η πρόθεση αναζήτησης παίζει βασικό ρόλο στα rankings.

Η πρόθεση αναζήτησης είναι ένας όρος που έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και κάποια χρόνια, όμως πλέον έχει γίνει σημαντικότερος από ποτέ. Και αυτό επειδή σχετίζεται άμεσα με την αποτελεσματική στρατηγική SEO που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του χρήστη σε κάθε περίσταση.

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόθεση αναζήτησης και πώς μπορεί να σας χρησιμεύσει για να πετύχετε υψηλές κατατάξεις στη Google.

Τι είναι η πρόθεση αναζήτησης;

Η πρόθεση αναζήτησης φανερώνει την αιτία πίσω από κάθε αναζήτηση που έκανε ο χρήστης. Όταν, δηλαδή, κάποιος ψάχνει κάτι στη Google, μπορεί να το κάνει επειδή θέλει να μάθει κάτι ή να αγοράσει κάτι.

Είναι πολύ βασικό να διακρίνουμε ανάμεσα στα δύο αλλά και στις πιο ειδικές περιπτώσεις, έτσι ώστε να ξέρουμε πώς πρέπει να δομήσουμε τη σελίδα και με τι περιεχόμενο, αν θέλουμε να απευθυνθούμε στους συγκεκριμένους χρήστες.

Πώς η πρόσθετη αναζήτηση επηρεάζει το seo;

Η Google θέλει να προσφέρει στους χρήστες τα πιο σχετικά αποτελέσματα, κάθε φορά που κάποιος ψάχνει κάτι. Αυτό είναι, άλλωστε, που την έχει κάνει την πιο επιτυχημένη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως.

Συνεπώς, για να βγει μια σελίδα στις πρώτες θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων, θα πρέπει να είναι σχετική με αυτό που ψάχνει ο χρήστης και επομένως με την πρόθεση αναζήτησής του.

Αν, για παράδειγμα, ένας χρήστης κάνει την αναζήτηση «τα καλύτερα στρώματα ύπνου», μια σελίδα με ένα συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι η πιο σχετική, για να εμφανιστεί στην πρώτη σελίδα των οργανικών αποτελεσμάτων. Αντίθετα, μια σελίδα με πληροφορίες για το θέμα μέσω κάποιου άρθρου σε blog που προσφέρει αναλυτικές συγκρίσεις έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες.

Συνεπώς, η συνάφεια πρέπει να είναι η βάση κάθε σωστά μελετημένης στρατηγικής στο SEO.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση αναζήτησης, μπορείτε να επικεντρωθείτε στις λέξεις-κλειδιά που είναι πιθανόν να σας φέρουν τα περισσότερα κέρδη και να αφήσετε εκτός του πλάνου σας keywords που φανερώνουν πρόθεση αναζήτησης, η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πουλάτε και δεν μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε τον επισκέπτη σας σε πελάτη.

Τα είδη της πρόθεσης αναζήτησης

Μία συχνή αιτία, για την οποία ένας χρήστης κάνει μια αναζήτηση, είναι επειδή ψάχνει για πληροφορίες. Η πρόθεση ενημέρωσης μπορεί να είναι διατυπωμένη ως ερώτηση (π.χ. «Πώς να βάψω τον τοίχο») αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο (π.χ. «βάψιμο τοίχου βήμα βήμα»).

Η πρόθεση αγοράς είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά της. Ο χρήστης θέλει να αγοράσει κάτι συγκεκριμένο (π.χ. «επώνυμα παπούτσια εκπτώσεις»). Πρόκειται φυσικά για το πιο σημαντικό είδος αναζήτησης για ένα e-shop, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος ανάλογα βέβαια και το προϊόν.

Η πρόθεση πλοήγησης ισχύει όταν ο χρήστης ψάχνει ένα συγκεκριμένο site. Αντί να πληκτρολογήσει ολόκληρο το URL στη μπάρα διευθύνσεων, απλά γράφει το όνομα του site στην αναζήτηση. Πρόκειται για ένα είδος αναζήτησης που εκφεύγει του πεδίου του SEO, καθώς δεν έχει νόημα να γίνει προσπάθεια να βγει ένα site σε υψηλές θέσεις. Άλλωστε, ο χρήστης ψάχνει ένα συγκεκριμένο site και αυτό θα επισκεφθεί.

Η εμπορική πρόθεση κρύβεται πίσω από αναζητήσεις που δείχνουν ότι ναι μεν ο χρήστης θέλει να αγοράσει κάτι, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι. Μπορεί, για παράδειγμα, να μην έχει καν καταλήξει στο είδος του προϊόντος (π.χ. «λίκνο ή καλαθούνα μωρού») ή μπορεί να μην έχει αποφασίσει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του προϊόντος, όπως τη μάρκα ή το μοντέλο (π.χ. «καλύτερα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο»).

Πώς θα βρω την πρόθεση χρήστη;

Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις το ποια είναι η πρόθεση χρήστη είναι αρκετά ξεκάθαρο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Το πρώτο είναι να δώσετε προσοχή στα ίδια τα keywords. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η πρόθεση ενημέρωσης περιέχει συχνά ερωτηματικές λέξεις, όπως πώς, πού, πότε, αλλά και λέξεις, όπως ιδέες, tips, συμβουλές.
  • Η πρόθεση πλοήγησης περιέχει το brand name.
  • Η πρόθεση αγοράς γίνεται συνήθως με το όνομα κάποιας κατηγορίας προϊόντος, αλλά και με πρόσθετες λέξεις, όπως αγορά, εκπτώσεις, προσφορές.
  • Η εμπορική πρόθεση εκφράζεται με λέξεις που φανερώνουν ότι ο χρήστης θέλει να συγκρίνει προϊόντα μεταξύ τους, όπως σύγκριση, κριτικές, καλύτερο, reviews.

Αν δεν είμαστε σίγουροι σε αυτό το πρώτο βήμα, τότε θα μας βοηθήσει η ίδια η Google με τα οργανικά αποτελέσματα. Το μόνο δηλαδή που πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε το είδος των αποτελεσμάτων που εμφανίζει στην πρώτη σελίδα. Μην ξεχνάμε ότι η Google θέλει να εμφανίσει τα πιο σχετικά αποτελέσματα και το κάνει μέσα από πολλές δοκιμές, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Click-Through-Rate. Με λίγα λόγια, αν ένα αποτέλεσμα το κλικάρουν πολύ λιγότεροι χρήστες σε σχέση με τα υπόλοιπα, αυτό δείχνει ότι δεν είναι και τόσο σχετικό με την αναζήτηση.

Έχει, λοιπόν, νόημα να δούμε τι είδους σελίδες εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα για κάθε αναζήτηση. Είναι σελίδες με προϊόντα (άρα πρόθεση αγοράς); Ή μήπως σελίδες από blog και ενημερωτικά site με συγκρίσεις προϊόντων (άρα εμπορική πρόθεση) ή με πληροφοριακό περιεχόμενο (άρα πρόθεση ενημέρωσης);

Και άλλα είδη αποτελεσμάτων μπορούν να μας διαφωτίσουν. Για παράδειγμα, τα featured snippets με απόσπασμα της απάντησης σε μια ερώτηση, φανερώνουν πρόθεση ενημέρωσης. Αντίθετα, η εμφάνιση διαφημίσεων Google αποκαλύπτει πρόθεση αγοράς.

Πώς να αξιοποιήσετε την πρόθεση αναζήτησης στη στρατηγική σας στο SEO

Αφού έχετε βρει την πρόθεση αναζήτησης πίσω από το keyword, για το οποίο θέλετε να πετύχετε υψηλή κατάταξη, το επόμενο βήμα είναι να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα με βάση αυτή την πρόθεση.

Στόχος είναι να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιεχόμενο που θα καλύπτει τις προσδοκίες του χρήστη, ώστε να πρόκειται για ένα σχετικό αποτέλεσμα.

Ο γενικός κανόνας λέει τα εξής:

  • Για την πρόθεση αγοράς φτιάχνουμε σελίδα κατηγορίας προϊόντων.
  • Για την πρόθεση ενημέρωσης άρθρο στο blog με πληροφοριακό περιεχόμενο στα πλαίσια ενός αποδοτικού content marketing.
  • Για την εμπορική πρόθεση φτιάχνουμε άρθρο στο blog με σύγκριση προϊόντων, όπου ιδανικά έχουμε και reviews υπαρχόντων πελατών.

Πέρα, όμως, από αυτές τις γενικές οδηγίες, πρέπει να ληφθούν και άλλοι παράγοντες υπόψη, τους οποίους θα τους κατανοήσετε αν αναλύσετε σε βάθος τα οργανικά αποτελέσματα και ειδικά τις top-ranking σελίδες. Η ανάλυση του ανταγωνισμού και η Content Gap Analysis είναι συνεπώς απαραίτητα βήματα, για να διαπιστώσετε:

  • Σε μια σελίδα προϊόντων, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να τονιστούν; Η τιμή, η ποιότητα, το brand ή άλλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως τα δωρεάν μεταφορικά, η δυνατότητα δωρεάν αντικαταβολής κλπ;
  • Σε ένα άρθρο στο blog, ποιο είναι το καθιερωμένο στυλ του περιεχομένου; Περιέχει βίντεο ή μόνο φωτογραφίες; Είναι συνοπτικό ή αναλυτικό; Σε πόσες λέξεις πληροφορεί για το θέμα;

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η πρόθεση αναζήτησης αντικατοπτρίζει αυτό που ήδη γνωρίζαμε για την πορεία που ακολουθεί το SEO. Στόχος είναι η εμφάνιση όσο το δυνατόν πιο σχετικών αποτελεσμάτων, οπότε το να πετύχει κανείς υψηλές οργανικές κατατάξεις είναι προϊόν εκτεταμένης ανάλυσης και προσοχής σε αυτό που θέλει ο χρήστης.

Οι SEO specialists της GIM μπορούν να σας συμβουλεύσουν για την επιτυχημένη στρατηγική στο SEO που θα ανεβάσει επίπεδο την επιχείρησή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops