Η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει!

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το ξέρετε ήδη, δεν το ακούτε πρώτη φορά, και ισχύει καθολικά. Άλλωστε όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση “you never get a second chance to make a first impression”. Όχι μόνο στη δουλειά μας αλλά σε όλες μας τις σχέσεις. Και η σχέση με τον πελάτη είναι μία βασική σχέση!

Οι άνθρωποι κάνουν γρήγορες κρίσεις. Αρκεί ένα δέκατο (1/10) του δευτερολέπτου για να σχηματίσουν εντύπωση για έναν άλλο άνθρωπο. Το ίδιο και ακόμα γρηγορότερα για ένα site. Ο χρόνος αυτός προκύπτει από μελέτες που δείχνουν ότι οι χρήστες αποφασίζουν ταχύτατα αν θα μείνουν ή θα φύγουν από μία ιστοσελίδα.

Σε αυτή την απόφαση κυρίαρχο ρόλο παίζει το εικαστικό κομμάτι και αυτό σημαίνει ότι έχετε στη διάθεσή σας γύρω στα 50 millisecond για να κρατήσετε ή να «διώξετε» έναν χρήστη.

Στην πρώτη εντύπωση συμπεριλαμβάνονται στοιχεία όπως: η δομή, τα χρώματα, τα κενά, η συμμετρία, η ποσότητα του κειμένου, οι γραμματοσειρές και άλλα.

Αναλυτικότερα:

Έρευνα σε site και πρώτες εντυπώσεις

Πριν από μερικά χρόνια η Google επιβεβαίωσε τον κανόνα των 50ms. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι τα sites ελάχιστης πολυπολοκότητας και υψηλής πρωτοτυπίας κέρδιζαν γρήγορα τις εντυπώσεις.

Μέσα σε 2,6 δευτερόλεπτα οι χρήστες έχουν εστιάσει στα κυριότερα σημεία του site. Μάλιστα όσο καλύτερη η πρώτη εντύπωση τόσο πιο πολύ μένουν σε ένα site. Τα στοιχεία στα οποία επικεντρώνεται η προσοχή του χρήστη είναι:

  • Το λογότυπο
  • Το μενού
  • Το κουτί της αναζήτησης
  • Η κύρια εικόνα του site
  • Το κείμενο
  • Το υποσέλιδο

creative

Το 94% των πρώτων εντυπώσεων σχετίζεται με το design και μόλις το 6% με το κείμενο. Μάλιστα φαίνεται ότι όταν ένας χρήστης δεν εντυπωσιάζεται από το design σπάνια μένει στο site για περαιτέρω εξερεύνηση.

Η πρώτη εντύπωση μπορεί να κερδίσει ακόμα και την ευχρηστία ενός site.

Μία πρώτη θετική εντύπωση μπορεί να αυξήσει τη συνολική ικανοποίηση και το αντίστροφο. Οπότε οι χρήστες είναι διατεθιμένοι, αν έχουν μια θετική πρώτη εντύπωση, να συγχωρήσουν μερικά «λαθάκια» στη συνέχεια.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι πολύ ξεκάθαρο: επενδύστε στο design της πρώτης σελίδας!   

Ας δούμε το πως θα το επιτύχετε αυτό

Διαφοροποιήστε το site (αλλά και την επιχείρησή σας) με βάση το design. Πως διαφοροποιήστε από τον ανταγωνισμό; Πως το επικοινωνείτε;

diversification

Συχνά, τα site ανταγωνιστικών επιχειρήσεων είναι τόσο όμοια ώστε να ξεχωρίζουν μόνο από το λογότυπο. Χρειάζεται μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη σχεδιαστική καινοτομία και στην πεπατημένη. Και αυτήν ακριβώς πρέπει να βρείτε για να ξεχωρίσετε χωρίς να φοβήσετε τους χρήστες.

Εμπνεύστε τους χρήστες ώστε να δημιουργήσουν ισχυρή πρώτη εντύπωση. Τα οπτικά ερεθίσματα που προκαλούν συναίσθημα είναι αυτά που θα μετατρέψουν τους χρήστες σε πελάτες.

Όπως γράφτηκε και νωρίτερα η πρώτη σελίδα είναι αυτή που μετράει. Αλλά μιλάμε κυριολεκτικά για την πρώτη σελίδα, χωρίς σκρολάρισμα. Οι χρήστες αρχίζουν να σκρολάρουν αφού εντυπωσιαστούν από την αρχή. Θυμηθείτε ότι πληροφορίες όπως: οι κατηγορίες, τα promotion, η αναζήτηση, τα μεταφορικά κόστη, το πρόγραμμα επιβράβευσης, τα προϊόντα σε έκπτωση και το live chat/βοήθεια πρέπει να είναι στην πρώτη σελίδα.

Μία έρευνα σχετικά με το πόσο αντέχουν στο χρόνο οι πρώτες εντυπώσεις ήταν σαφής. Οι πρώτες εντυπώσεις διαρκούν ακόμα και αν έρθουν δεύτερες οι οποίες είναι αντιφατικές. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να επιθυμούμε τη θετική πρώτη εντύπωση.

 Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops