5 τρόποι να βελτιώσετε την καμπάνια σας στο Facebook

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Μία διαφήμιση στο Facebook αποτελεί για εσάς επένδυση. Περιμένετε τα χρήματα που έχετε βάλει να σας φέρουν κάποια αποτελέσματα. Δείτε ορισμένες συμβουλές για να βελτιώσετε τις καμπάνιες σας στο Facebook και να αυξήσετε την αποδοτικότητά τους.

#1: Δώστε χρόνο στις διαφημίσεις σας

Συχνά οι επιχειρήσεις δημιουργούν διαφημιστικές καμπάνιες στο Facebook με όμορφες εικόνες και landing pages και μετά από λίγες ημέρες τις «τραβάνε» λόγω χαμηλών πωλήσεων.

Κατανοητό, αφού κανείς δεν θέλει να βάλει χρήματα σε κάτι που δεν είναι σίγουρος ότι λειτουργεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι σπάνια θα δείτε αμέσως επιτυχία σε μια διαφημιστική καμπάνια στο Facebook.

Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε πολλές παραλλαγές της διαφήμισής σας πριν αποφασίσετε ότι δεν είναι αποτελεσματική. Μπορείτε να κάνετε δοκιμές με διαφορετική στόχευση, εικόνες, κείμενο κ.α. Όταν κάνετε δοκιμές, σιγουρευτείτε ότι δίνετε στην καμπάνια σας το χρόνο που χρειάζεται για να έχετε μία ρεαλιστική εικόνα. Άλλωστε το Facebook είναι καλό στο να βελτιστοποιεί τις διαφημίσεις σας για εσάς, όσο το κοινό σας αρχίζει να αλληλεπιδρά.

Πόσο χρόνο πρέπει να δώσετε; Γενικά δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, αφού όσο μεγαλύτερο είναι το budget σας, τόσο πιο σύντομα θα λάβετε δεδομένα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε αλλαγές στην καμπάνια σας. Γενικά όμως τρέξτε μια καμπάνια για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν προβείτε σε δραστικές αλλαγές.

Πριν ξεκινήσετε την καμπάνια σας καλό είναι να έχετε μια εικόνα για το πόσα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε ανά μετατροπή. Έτσι αν δείτε ότι η καμπάνια σας είναι πολύ μακριά από το στόχο σας, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε αλλαγές νωρίτερα ακόμα. Αν όμως δεν είναι και πολύ μακριά, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε, αφού το κόστος σας θα μειωθεί με τον καιρό.

#2: Αλλά όχι πάρα πολύ

Εμπεδώσαμε ότι το να “τραβάτε” τις διαφημίσεις σας πολύ νωρίς είναι λάθος. Από την άλλη όμως, το να αφήνετε τις διαφημίσεις σας να τρέχουν για πολύ καιρό είναι επίσης λάθος. Μία διαφήμιση μπορεί εύκολα να κουράσει και τον χρήστη ή να τον κάνει να σταματήσει κυριολεκτικά να την παρατηρεί. Ακόμα χειρότερα, οι χρήστες μπορεί να κρύψουν από το news feed τους ή και να κάνουν report μία κουραστική διαφήμιση.

Ο σύγχρονος άνθρωπος εκτίθεται σε χιλιάδες διαφημιστικά μηνύματα κάθε μέρα. Έτσι αναπτύσσει κάποιους μηχανισμούς που τον «προστατεύουν» από το να βλέπει αδιάφορες διαφημίσεις. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να δοκιμάζετε διαφορετικές διαφημίσεις και να τις αλλάζετε συχνά.

Ελέγξτε στα στατιστικά σας το Frequency score, που αποτελεί το πόσο συχνά εμφανίστηκε η διαφήμισή σας σε κάθε άτομο. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε να κάνετε αλλαγές στη διαφήμισή σας όταν το Frequency score είναι μεταξύ 3 και 5.

5 τρόποι να βελτιώσετε την καμπάνια σας στο Facebook

#3: Μελετήστε τα στατιστικά σας

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κοστοβόρα λάθη που μπορείτε να κάνετε με τις διαφημίσεις σας στο Facebook είναι να μην χρησιμοποιείτε τα Audience Insights.

Τα Audience Insights αποκαλύπτουν πάρα πολλά δεδομένα για το κοινό σας. Το εργαλείο αυτό αρχικά σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους διαφημιζόμενους να στοχεύσουν πιο αποτελεσματικά αλλά χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από άτομα που θέλουν απλώς να μάθουν καλύτερα το κοινό τους.

Στη σελίδα με τα Audience Insights του Facebook μπορείτε να δείτε τα παρακάτω στοιχεία για το κοινό της σελίδας σας ή γενικά το κοινό του Facebook ή σε άλλο, προσαρμοσμένο κοινό.

  • Δημογραφικά στοιχεία: Ηλικία, φύλο, προσωπική κατάσταση, εκπαίδευση, επάγγελμα κ.α.
  • Page Likes: Άλλες σελίδες που αρέσουν στο κοινό σας ή στο κοινό του Facebook με βάση διάφορα ενδιαφέροντα και κατηγορίες.
  • Τοποθεσία και γλώσσα
  • Χρήση του Facebook – Πόσο συχνά χρησιμοποιούν το Facebok οι χρήστες και από τι συσκευές.

#4 Στείλτε τους χρήστες σας σε βελτιστοποιημένες landing pages

Η σελίδα προορισμού της καμπάνιας σας στο Facebook μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοσή της. Εξετάστε αυτά τα δύο σενάρια:

Σενάριο 1: Περιηγείστε στο news feed σας και βλέπετε μια διαφήμιση που σας τραβά το ενδιαφέρον. Είναι ένα προϊόν που θα σας βοηθήσει να λύσετε ένα πρόβλημα. Κάνετε κλικ στη διαφήμιση και μεταφέρεστε στην αρχική σελίδα της εταιρείας.

Σενάριο 2: Μία διαφήμιση τραβάει το μάτι σας αλλά αυτή τη φορά κάνετε κλικ και μεταφέρεστε σε μία σελίδα που αφορά μόνο στο προϊόν που σας δίνει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι αφορά η διαφήμιση.

Στο πρώτο σενάριο θα καταλήξετε να σπαταλάτε χρόνο ψάχνοντας την ιστσοελίδα της εταιρείας για να βρείτε το προϊόν που είδατε στη διαφήμιση. Όπως όμως ίσως ήδη γνωρίζετε, οι χρήστες του διαδικτύου δεν έχουν πολύ χρόνο και όρεξη να ξοδεύουν χρόνο για κάτι τέτοιο, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα φύγουν από την ιστοσελίδα σας εκνευρισμένοι.

Στο δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθείτε σε μία σελίδα που περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποφασίσετε αν θα αποκτήσετε ή όχι το εν λόγω προϊόν, όπως αναλυτική περιγραφή, καλές φωτογραφίες και μαρτυρίες ανθρώπων που το έχουν χρησιμοποιήσει.

Ποια από τις δύο διαφημίσεις πιστεύετε ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα; Κάντε μία δοκιμή και θα δείτε και μόνοι σας ότι το να στέλνεις τους χρήστες στη σωστή landing page είναι πολύ σημαντικό για το conversion rate της διαφήμισής σας.

Συμπεριλάβετε στη σελίδα σας όσες πληροφορίες χρειάζεται ο χρήστης, μία σαφή επικεφαλίδα, ένα call to action (δηλαδή ένα κουμπί με ένα λεκτικό που παρακινεί το χρήστη να προβεί στην επόμενή του ενέργεια), testimonials, στοιχεία επικοινωνίας και ένα καλό εικαστικό.

Διαβάστε σε σχετικό άρθρο συμβουλές για landing pages που… πουλάνε.

5 τρόποι να βελτιώσετε την καμπάνια σας στο Facebook

#5: Δοκιμάστε διαφορετικά λεκτικά

Ίσως να έχετε ακούσει ότι το σύντομο κείμενο στις δαιφημίσεις έχει καλύτερα αποτελέσματα στις πωλήσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποτελεί κανόνα. Είναι σημαντικό να κάνετε δοκιμές με το κείμενό σας καθώς κάθε κλάδος και κοινό είναι διαφορετικό και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Όταν ετοιμάζετε το κείμενό σας, πρέπει να σκέφτεστε σε ποιον απευθύνεστε. Ξεκινήστε γράφοντας ένα μεγαλύτερο μήνυμα που περιγράφει ακριβώς αυτό που θέλετε να μεταδώσετε. Έπειτα κόψτε λέξεις που περισσεύουν, χωρίς δηλαδή να αλλάξετε το νόημα του μηνύματος.

Καλό είναι στο κείμενό σας να συμπεριλάβετε ένα call to action. Μπορεί να είναι κάτι όπως «Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα» ή «Κατεβάστε το δωρεάν ebook».

Έχετε επίσης κατά νου ότι όταν περιηγούνται οι χρήστες στο Facebook, οι εικόνα είναι αυτή που κάνει κάτι να ξεχωρίζει – αυτό που τραβάει την προσοχή αρχικά και ενθαρρύνει τους χρήστες να συνεχίσουν να διαβάζουν το κείμενο. Αφότου τους έχετε εστιάσει την προσοχή με την εικόνα, δώστε τους έναν λόγο να προβούν στην επιθυμητή ενέργεια ή “πιάστε τους” στο συναίσθημα.

Συμπερασματικά, στις διαφημίσεις στο Facebook δεν υπάρχει ένα κλειδί για την επιτυχία. Θα πρέπει να δοκιμάζετε νέα πράγματα και να βελτιστοποιείτε διαρκώς προκειμένου να δείτε τι έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

 

Συγγραφή: Μαρία Κρητικού

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΔείτε πως θα απευθυνθείτε σε επαγγελματικό ακροατήριο μέσω του Facebook και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό του

1 Μαΐου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops