6 SEO τάσεις για το 2018

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Καθώς το 2017 έφτασε στο τέλος του, ήρθε η ώρα να δούμε τι μας επιφυλάσσει το 2018, τουλάχιστον όσον αφορά στο SEO. Υπάρχουν μια σειρά από νέες τάσεις στο Search Engine Optimization, τις οποίες είδαμε φέτος να εμφανίζονται και αναμένουμε να αυξήσουν την παρουσία τους στο 2018.

Παρακάτω θα δούμε 7 τέτοιες τάσεις που θα πρέπει να έχετε στο νου σας αν θέλετε να βρίσκεστε “μέσα” στα πράγματα.

Φωνητική αναζήτηση και ψηφιακοί βοηθοί

Η τεχνολογία φωνητικής αναζήτησης φαίνεται να αποτελεί μια ευκαιρία για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και επεξεργαζόμαστε πληροφορίες. Η άνοδος των ψηφιακών βοηθών (digital assistants – βλ. Siri, Amazon Alexa, Google Voice Search κ.α.) μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Σύμφωνα μάλιστα με την Google, 1 στις 5 αναζητήσεις προέρχεται ήδη από φωνητικές ερωτήσεις.

voice search

 

Καθώς η ακρίβεια των ψηφιακών βοηθών θα βελτιώνεται, θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι χρήστες που χρησιμοποιούν την φωνητική αναζήτηση από τις κινητές συσκευές τους, αναμένοντας γρήγορες και σχετικές απαντήσεις.

Αυτό υποδεικνύει ότι η αγορά αναζήτησης πράγματι αλλάζει και αναμένουμε να δούμε μια ακόμη μεγαλύτερη τάση προς τη φωνητική αναζήτηση το 2018.

Για όσους δημιουργούν μία στρατηγική SEO αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στα long-tail keywords, δηλαδή σε φράσεις-κλειδιά. Ακόμη, πιθανότατα σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να επιλέγεται πιο «καθημερινή» γλώσσα, που να ταιριάζει με τον προφορικό λόγο του χρήστη, δεδομένου ότι θα κάνει προφορικά τις ερωτήσεις.

Επιπλέον, η φωνητική αναζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την ενσωμάτωσή της σε έξυπνες οικιακές συσκευές, βοηθώντας τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε νέα δεδομένα των χρηστών ενώ εκείνοι απολαμβάνουν μια πρωτότυπη εμπειρία μέσω των καθημερινών τους συσκευών. Όσο οι ψηφιακοί βοηθοί θα ξεπερνούν τις συσκευές smartphone, θα υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία τόσο για το SEO όσο και για τη στρατηγική περιεχομένου (Content will always be King). Σκεφτείτε ότι η νέα αυτή αναπτυσσόμενη αγορά θα συνδέει τις εταιρείες με τους χρήστες με έναν μοναδικό και ιδιαίτερα χρήσιμο τρόπο.

visual search

Link building

Το Link building δεν αναμένεται να χάσει τη σημασία του το 2018 αλλά θα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δημιουργηθεί μια στρατηγική που βασίζεται στα ποιοτικά links. Δεν υπάρχει λόγος να στοχεύετε σε νέα links αν δεν προσθέτουν αξία και δεν σας βοηθούν να αποκτήσετε ένα κύρος στον τομέα σας.  

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα καλύτερα backlinks έρχονται από τα πιο δημοφιλή sites αλλά παραμένει ζωτικής σημασίας να προσπαθήσετε να κερδίσετε links κυρίως από ιστοσελίδες που σχετίζονται με τον κλάδο σας. Το Referral Traffic, δηλαδή η επισκεψιμότητα από παραπομπές εξακολουθεί να συμβάλει στην οργανική κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης και θα πρέπει να σκέφτεστε το link building ως μία μακροπρόθεσμη διαδικασία. 

Μια επιτυχημένη στρατηγική SEO το 2018 θα περιλαμβάνει στο πλαίσιο του link building τη δημιουργία πραγματικά καλών σχέσεων με επαφές που σχετίζονται με τον κλάδο τους και το ποιοτικό guest posting και πολύ λιγότερο σε μεμονωμένα links μέσα από άρθρα γεμάτα λέξεις-κλειδιά, που έχουν δημοσιευθεί σε περισσότερες από μία ιστοσελίδες.

User experience

Το user experience θα γίνει ακόμα πιο σημαντικό για το SEO το έτος που μας έρχεται. Η Google έχει καταστήσει σαφές ότι η έμφαση δίνεται στον χρήστη, κάτι που σημαίνει ότι περισσότερες ιστοσελίδες θα πρέπει να προσφέρουν ένα “άνετο” UX για τους επισκέπτες.

Ένα καλό user experience αυξάνει τις πιθανότητες να ασχοληθούν οι χρήστες με τις σελίδες που επισκέπτονται. Αυτό βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να ανακαλύψουν ποιες σελίδες είναι πιο χρήσιμες για τους επισκέπτες και να τους δώσουν ένα προβάδισμα στα αποτελέσματα αναζητήσεων.

Το πρώτο βήμα είναι να δείτε την ταχύτητα του site, το κατά πόσο “διαβάζεται” εύκολα και τη δομή πλοήγησης προκειμένου να εξετάσετε πώς μπορείτε να το βελτιώσετε. Μια πιο προσεκτική ματιά στις συνήθειες περιήγησης των επισκεπτών σας μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, αν οι επισκέψεις που έρχονται απευθείας από την αναζήτηση διαρκούν μόλις 30 δευτερόλεπτα, τότε αυτό πιθανώς σημαίνει ότι το περιεχόμενο ή η εμπειρία του χρήστη δεν ενθαρρύνουν τον στόχο σας, δηλαδή συνηθέστερα τις αγορές, σε περίπτωση που μιλάμε για e-shop.

Επιπλέον, καθώς περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους, είναι επιτακτική ανάγκη να παρέχετε στους χρήστες μια εξαιρετική εμπειρία από οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούν.

Καθώς το SEO κινείται προς την πιο σχετική και προσωποποιημένη εμπειρία, το UX θα είναι το κλειδί για την επισκεψιμότητα, δημιουργώντας ένα πιστό κοινό. Η αύξηση της επισκεψιμότητας από τις αναζητήσεις δεν είναι αρκετή αν δεν συνδυάζεται με αγορές ή με το κατάλληλο engagement για να δημιουργηθεί ένα αφοσιωμένο κοινό.

 

Quick answers box

Snippets και Quick Answers

Η δημοτικότητα των featured snippet, έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που προσπαθούν να εμφανιστούν στη θέση "0" στα αποτελέσματα αναζήτησης. Σύμφωνα με μία έρευνα του Stone Temple Consulting, περίπου στο 30% των αναζητήσεων στο Google, εμφανίζονται Featured Snippets.

Αν, όπως φαίνεται, η αυξητική πορεία τους συνεχιστεί, τότε θα χρειαστεί οι επιχειρήσεις να αναπτύξουν μία στρατηγική περιεχομένου έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Google για τα Featured Snippets.

Οι λίστες, οι πίνακες και τα γραφήματα τείνουν να είναι δημοφιλή ενώ είναι επίσης χρήσιμο να δημιουργηθεί περιεχόμενο στη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων (Q&A), έτσι ώστε να καταστεί πιο εύκολο για τη Google να βρει το σωστό περιεχόμενο για να εμφανίσει ως ένα featured snippet.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι επίσης η βελτιστοποίηση των fetured snippets για τις φωνητικές αναζητήσεις. Ο συνδυασμός αυτών των δύο αναπτυσσόμενων τάσεων μπορεί να δημιουργήσει μία μεγάλη ευκαιρία σε όλο και περισσότερες  επιχειρήσεις να εμφανιστούν στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Αυτό, όπως είπαμε παραπάνω, θα σημαίνει για τις λέξεις-κλειδιά ότι θα πρέπει να εστιάσετε περισσότερο σε long-tail keywords και στη χρήση καθημερινής γλώσσας.

Ένας παρόμοιος τρόπος για να βρεθείτε στην κορυφή του SERP είναι να δημιουργήσετε περιεχόμενο που λειτουργεί σαν μία Γρήγορη Απάντηση. Το Answer Box της Google είναι ένα είδος snippet που στοχεύει στην απάντηση μίας ερώτησης με πιο ελκυστικό τρόπο.

Σκοπός της Google με αυτά είναι να χρησιμοποιήσει τις προθέσεις των αναζητήσεων έτσι ώστε να οργανώσει τα αποτελέσματα με ένα πιο χρήσιμο τρόπο. Έχει παρατηρηθεί ότι τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στο Answer Box έχουν 32.3% CTR!

Αυτό θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις την ανάγκη να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις προθέσεις των αναζητήσεων και με το πώς μπορούν να βελτιστοποιήσουην το περιεχόμενό τους ώστε να εμφανίζεται ως Answer Box. Μία καλή στρατηγική για το Answer Box μπορεί να αυξήσει τόσο το κύρος του site όσο και τις μετατροπές/αγορές.

user expierence

 

Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση αλλάζουν ήδη τον τρόπο ταξινόμησης των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Η μηχανική μάθηση μπορεί επίσης να διευκολύνει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι αναζητήσεις, βοηθώντας τους χρήστες να βρουν αποτελέσματα με βάση τα συμφραζόμενα.

Αυτό θα οδηγήσει σε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία, ενώ η άνοδος της φωνητικής αναζήτησης και των ψηφιακών βοηθών μπορεί να προσφέρει το ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ενώ οι επιτυχημένες στρατηγικών SEO που συμβαδίζουν με τις νέες τάσεις θα ανταμειφθούν.

Το 2018 αναμένεται να φέρει αρκετές αλλαγές για το SEO, μεταξύ των οποίων η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα μας απασχολήσουν. Ταυτόχρονα, η αποφασιστικότητα της Google να αναπτυχθεί σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες καινοτομίες στον ορίζοντα.

Οι οπτικές αναζητήσεις

Η οπτική αναζήτηση είναι ένα συναρπαστικό κομμάτι του SEO και ο συνδυασμός τεχνολογίας και εμπειρίας των χρηστών μπορεί να πάει τις  αναζητήσεις στο επόμενο επίπεδο.

Όσο το internet γίνεται περισσότερο οπτικο-κεντρικό, δημιουργείται μία μεγάλη ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη δύναμη της οπτικής αναζήτησης. Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Bing, το Pinterest και η Google, έχουν ήδη επενδύσει στην ανάπτυξη ισχυρών μηχανών οπτικής αναζήτησης προκειμένου να ανταποκριθούν και να αξιοποιήσουν αυτήν την νέα τάση.

Μία SEO στρατηγική το 2018 θα πρέπει να εξετάσει τους τρόπους που αναζητούμε το οπτικό περιεχόμενο και πώς οι μηχανές αναζήτησης ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συνήθειες αναζήτησης.

Καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται, περισσότερες εταιρείες φαίνεται να αναγνωρίζουν τις δυνατότητες μιας επιτυχημένης οπτικής αναζήτησης, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στη βελτιστοποίηση του οπτικού τους περιεχομένου.

Καταλήγοντας, όπως φαίνεται, το 2018 θα είναι ένα ενδιαφέρον έτος για το SEO. Οι παραδοσιακές τεχνικές εξακολουθούν να υφίστανται αλλά νέες τάσεις μπορεί να μεταβάλουν σημαντικά το σκηνικό. Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουμε είναι ότι όσο το SEO αλλάζει, φαίνεται να δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για αύξηση της επισκεψιμότητας από αναζητήσεις χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα το να εστιάζει κανείς στα οργανικά αποτελέσματα. Η άνοδος των Snippets, οι τοπικές αναζητήσεις, η φωνητική αναζήτηση μπορεί συχνά να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα για μία επιχείρηση από ό,τι μια οργανική κατάταξη. Για αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις νέες τάσεις στο SEO και να τις περιλαμβάνετε στην SEO στρατηγική σας, όπου χρειάζεται.

 

Συγγραφή Άρθρου:Κρητικού Μαρία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΔείτε πως θα απευθυνθείτε σε επαγγελματικό ακροατήριο μέσω του Facebook και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό του

1 Μαΐου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops