inbound marketing vs content marketing

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ο κόσμος του marketing είναι μπερδεμένος. Με τόσους καινούριους ορισμούς  και τόσες καινούριες πρακτικές, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι επιχειρήσεις, δικαίως, νιώθουν χαμένοι. Τελευταία η διαμάχη αφορά το inbound marketing σε σχέση με το content marketing. Οι marketers τσακώνονται. Άλλοι υπέρ του πρώτου και άλλοι υπέρ του δεύτερου. Κάποιοι θεωρούν το content υποσύνολο του inbound. Άλλοι, το ακριβώς αντίθετο. Ευτυχώς υπάρχουν και οι ψυχραιμότεροι, αυτοί αποφεύγουν τους καβγάδες. Όμως τί είναι το ένα και τι το άλλο; Τί είναι καλύτερο για την επιχείρησή μου;

Ας ξεκινήσουμε με τους ορισμούς. Το inbound marketing αφορά τις ενέργειες που κάνει μια επιχείρηση/ οργανισμός για να προσελκύσει επισκέπτες μέσα από blog, videos, newsletters, SEO, podcasts, social media κλπ τραβώντας την προσοχή τους μέσα από το περιεχόμενο που προσφέρουν. Ουσιαστικά, οι πελάτες ψάχνουν την επιχείρηση και όχι αυτή τους πελάτες[1]. Ο στόχος του είναι να δημιουργήσει δεσμούς και οικειότητα με τους πελάτες ώστε αυτοί να αναζητούν την επιχείρηση κάθε φορά που θέλουν να λύσουν ένα σχετικό ζήτημα. Έρχεται σε αντίθεση με το παραδοσιακό marketing που χρησιμοποιεί μέσα όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα άλλα μέσα κλασσικής διαφήμισης.

Inbound marketing vs content marketing

Το content marketing τώρα είναι μία στρατηγική marketing που εστιάζει στη δημιουργία και διανομή χρήσιμου, σχετικού και αξιόπιστου περιεχομένου με στόχο την προσέλκυση και διατήρηση ενός σαφώς προσδιορισμένου ακροατηρίου με στόχο να το οδηγήσει, εν τέλει, σε δράση. Στην ουσία, το κείμενο/ περιεχόμενο είναι η κινητήριος δύναμη όλης αυτής της διαδικασίας.

Inbound marketing vs content marketing

Φαίνονται ίδια αλλά δεν είναι… απλώς και στα δύο το content (περιεχόμενο) είναι κυρίαρχο. Και τώρα αρχίζουν οι διαφορές. Και οι «μάχες».

Το μεν οπαδοί του inbound το θεωρούν πληρέστερο (αφού περιλαμβάνει ένα σετ διαδικασιών/δράσεων/ενεργειών που στοχεύουν στην προσέλκυση του πελάτη μέσω του περιεχομένου) και πιστεύουν ότι το content είναι τμήμα του inbound.

Από την άλλη, οι οπαδοί του content θεωρούν το inbound υποσύνολο του content γιατί αν αφαιρέσεις το περιεχόμενο από το inbound δεν θα μείνει τίποτα πέρα από ξερές διαδικασίες.

Ωστόσο, τόσο οι μεν όσο και οι δε συμφωνούν στο ότι στον όποιο σχεδιασμό θα πρέπει να περιλαμβάνεται μία συγκεκριμένη στρατηγική.

Πάμε όμως στο επόμενο δύσκολο ερώτημα. Και τί πρέπει να χρησιμοποιήσω στην επιχείρησή μου; Η απάντηση είναι: αυτό εξαρτάται από το στόχο της. Δηλαδή αν ο στόχος είναι απλώς να βελτιώσετε την εμπειρία των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας τότε μία «σκέτη από content» θα κάνει τη δουλειά. Αν ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε μία μηχανή παραγωγής νέων πελατών, η οποία μάλιστα θα έχει και μετρήσιμα αποτελέσματα, τότε χρειάζεστε ένα πλήρες πακέτο inbound marketing.  Ιδανικά χρειάζεστε και τα δύο. Γιατί η λογική πίσω από το inbound και το content marketing είναι να προσελκύσουμε πελάτες στο site μας, να τους μετατρέψουμε σε δυνητικούς πελάτες, να τους προσφέρουμε την απαραίτητη εκπαίδευση για να προχωρήσουν στην απόφαση αγοράς.

Όπως και να το δει κανείς το περιεχόμενο είναι αυτό που θα τραβήξει τον πελάτη πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν και λίγο εκδότες (για να προσφέρουν χρήσιμο και αξιόπιστο περιεχόμενο). 

Inbound marketing vs content marketing

Συμπερασματικά, και όσον αφορά στη διαμάχη μεταξύ οπαδών του inbound και οπαδών του content, θα λέγαμε ότι κακώς τσακώνονται οι marketers, αφού και τα δύο είναι εξαιρετικά χρήσιμα, και τα δύο είναι αυτά που θα χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά σε σχέση με το outbound marketing. Οδεύουμε σε μια εποχή που θα μιλάμε κυριολεκτικά για one to one επικοινωνία. Και όχι, αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία.

 

 

 

 

 



[1] Αυτό το κάνει το outbound marketing όπου η επιχείρηση διαφημίζεται ανεξάρτητα αν κάποιος χρειάζεται το προϊόν της.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΔείτε πως θα απευθυνθείτε σε επαγγελματικό ακροατήριο μέσω του Facebook και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό του

1 Μαΐου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops