Organic CTR

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Organic CTRSEO Traffic

Ποια είναι η σημασία του να βρισκόμαστε στην πρώτη σελίδα του google; Πολλοί είναι αυτοί που ρωτάνε για ποιο λόγο πρέπει να στοχεύουμε στην πρώτη σελίδα για να έχουμε περισσότερη πελατεία ή ποια είναι η ιδιαίτερη σημασία του να είναι στα τρία αποτελέσματα του google.

Αν κάνουμε μία αναζήτηση στο google  για την λέξη «έπιπλα» στα πρώτα αποτελέσματα βλέπουμε αρχικά κάποιες διαφημίσεις σε κίτρινο πλαίσιο και αν παρατηρήσουμε επάνω δεξιά λέει διαφημίσεις. Επίσης στα δεξιά βλέπουμε και κάποιες άλλες δευτερεύουσες διαφημίσεις.   Οπότε έχουμε τρία αποτελέσματα πάνω και δεξιά οχτώ αποτελέσματα διαφημίσεων που είναι όλα για την λέξη έπιπλα.

 

Κάτω από τις διαφημίσεις έχουμε αποτελέσματα που δεν είναι στο κίτρινο πλαίσιο αλλά στο κοινό λευκό. Αυτά ονομάζονται οργανικά αποτελέσματα που σημαίνει ότι δεν πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι για να βρίσκονται εδώ ψηλά στο google. Βάση τα διεθνή στατιστικά, περίπου το 70% των ανθρώπων πατάνε στα οργανικά αποτελέσματα και 30% στις διαφημίσεις πάνω ή δεξιά. Οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε στην πρώτη σελίδα του google.

Πάμε να δούμε τι σημαίνει CTR και τι σημαίνει οργανικά αποτελέσματα. CTR(Click Trhu Rate) σημαίνει πόσες φορές κλικάρεται η διαφήμιση ή το οργανικό αποτέλεσμα στις 100 εμφανίσεις. Αν πχ η διαφήμιση μας εμφανιστεί 100 φορές και γίνει κλικ μόνο μία, τότε έχουμε CTR 1%. Αν παρομοίως βγούμε στην πρώτη θέση και μας κλικάρουν μία φορά στις 10, τότε το CTR μας είναι το 10%. Οργανικά είναι τα αποτελέσματα που δεν είναι πληρωμένα.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι λένε τα καινούρια στατιστικά σχετικά με το CTR και την κατάταξη στην πρώτη σελίδα του google.

 

Παρατηρούμε στο σχεδιάγραμμα πως αλλάζει το CTR ανάλογα σε ποια θέση βρισκόμαστε στο google. Ο πρώτος στο google έχει κατά μέσο όρο 36.4%. Ο δεύτερος έχει 12.5%, δηλαδή περίπου 3 φορές λιγότερα απ’ ότι ο πρώτο. Ο τρίτος έχει 9.5%, μικρότερο ποσοστό από τον δεύτερο αλλά όχι με τόσο μεγάλη διαφορά, 3 ποσοστιαίες μονάδες. Μετά η πτώση είναι πολύ σταδιακή. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι αυτός που βρίσκεται πρώτος στην δεύτερη σελίδα (δηλαδή εντέκατο αποτέλεσμα) έχει περισσότερα κλικ απ’ ότι ο τελευταίος της πρώτης σελίδας (δηλαδή δέκατο αποτέλεσμα). Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το να βρισκόμαστε στην πρώτη τριάδα αποτελεσμάτων είναι πολύ σημαντικό γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε περίπου 60% των κλικ. Αντιθέτως το να βρισκόμαστε στο τέταρτο αποτέλεσμα και κάτω, μας δίνει πολύ λιγότερα κλικ.

Πάμε να δούμε κάτι άλλο, organic CTR ανάλογα με τον ανταγωνισμό στο adwords. CPC είναι πάλι ένα ακρωνύμιο που σημαίνει Cost Per Click και είναι η διαφήμιση που χρεώνεται βάση τα κλικ κι όχι με βάση τις εμφανίσεις. Αυτό είναι και το πιο συνηθισμένο στο google adwords. Στο Google δηλαδή βλέπουμε διαφημίσεις τις οποίες θα πληρώσουν οι διαφημιζόμενοι μόνο αν τους κλικάρουν. Αυτές οι διαφημίσεις είναι γνωστές ως google adwords.

   

Όπως παρατηρούμε, για ακριβές λέξεις κλειδιά που είναι το κόκκινο χρώμα, η καμπύλη δεν είναι όπως αυτή που είδαμε προηγουμένως δηλαδή να ξεκινάει από το 36% πέφτει στο 12% και πάει λέγοντας αλλά αυτή αρχίζει από πολύ χαμηλά, περίπου 17%. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος στα οργανικά αποτελέσματα σε πολύ ανταγωνιστικές αγορές όπου πέφτουν πολλά χρήματα σε διαφήμιση google adwords έχει ένα CTR περίπου 17% κι όχι 36% που είδαμε πριν. Ο δεύτερος έχει περίπου CTR 5% και ο τρίτος περίπου 4%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε πάρα πολύ ανταγωνιστικές αγορές που το κάθε κλικ είναι πάνω από 1 ευρώ, καλό είναι να κάνουμε και διαφήμιση αλλιώς θα πάρουμε ένα πολύ μικρό μερίδιο της πίτας.

Πάμε να δούμε ένα άλλο διάγραμμα. Πάλι organic CTR που συγκρίνουμε τα Long tail keywords με τα head tail keywords. Head keywords είναι οι λέξεις κλειδιά που έχουν πολλές αναζητήσεις το μήνα, πάνω από χίλιες φορές το μήνα, και είναι συνήθως σύντομες φράσεις ή και μόνο μία λέξη, όπως για παράδειγμα έπιπλα. Long tail keywords είναι οι φράσεις που έχουν παραπάνω από μία λέξη μέσα, όπως για παράδειγμα μοντέρνα φθηνά έπιπλα η οποία έχει 3 λέξεις, και έχουν αναζητήσεις λιγότερο από 100 φορές το μήνα. Αυτά τα νούμερα είναι κάπως σχετικά. Αυτά τα νούμερα είναι κάπως σχετικά.

 

Όπως παρατηρούμε, ο πρώτος, για γενικές λέξεις έχει CTR 32%, ο δεύτερος έχει 5%. Η πτώση είναι εκπληκτική, ο δεύτερος με τον πρώτο έχουν διαφορά 4-5 επί. Μετά η πτώση έρχεται σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι για γενικές λέξεις κλειδιά όχι μόνο να είμαστε στην πρώτη τριάδα, αλλά πρώτο αποτέλεσμα.

Πάμε να δούμε την δεύτερη καμπύλη που είναι για φράσεις που αποτελούνται από δύο λέξεις και πάνω και δεν έχουνε τόσες πολλές αναζητήσεις. Ο πρώτος έχει 25% CTR, ο δεύτερος 14%. Εδώ η πτώση είναι πολύ μικρότερη σχέση με πριν, είναι περίπου στα μισά. Οπότε εδώ το πέναλτι του να μην είμαστε στην πρώτη θέση δεν είναι τόσο σημαντικό όσο στην περίπτωση των γενικών λέξεων κλειδιών. Όπως και να ‘ναι ο πρώτος πάλι παίρνει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας. Μια πρόταση που έχουμε είναι να μην στοχεύουμε μόνο head terms αλλά και Long tail terms δηλαδή να μην κάνουμε μόνο βελτιστοποίηση για γενικές φράσεις όπως έπιπλα αλλά και για πιο εξειδικευμένα πράγματα όπως μοντέρνα έπιπλα προσφορές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ακόμα και το  να μην είμαστε στην πρώτη θέση, δηλαδή να είμαστε στην τρίτη, τέταρτη κλπ θα μας δώσει ένα πολύ καλό CTR σε σχέση με τις πολύ γενικές φράσεις όπου αν δεν είμαστε στην πρώτη θέση, έχουμε πρόβλημα.

Πάμε σε ένα άλλο διάγραμμα. Εδώ φαίνεται πιο είναι το organic CTR σε σχέση με τον google adwords ανταγωνισμό. Βλέπουμε εδώ ότι για ακριβές λέξεις κλειδιά τα οργανικά αποτελέσματα παίρνουν περίπου 37.3% των κλικ. Αντιθέτως σε ποιο φθηνές λέξεις κλειδιά, το organic CTR είναι περίπου 87.5%. Αυτό σημαίνει ότι αν είμαστε σε μία ανταγωνιστική αγορά, το SEO δηλαδή το να είμαστε στις πρώτες θέσεις, θα μας δώσει καλό Traffic αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό, πρέπει να κάνουμε και google adwords όπως οι ανταγωνιστές μας.

 

Πολύ ανταγωνιστική είναι η αγορά όπου οι λέξεις κλειδιά στοιχίζουν πάνω από 1.5$ ή πάνω ένα ευρώ αν μιλάμε για ευρωπαϊκή αγορά. Όσον αφορά τις λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές, το να είμαστε στις πρώτες θέσεις του google τις περισσότερες φορές είναι αρκετό γιατί έτσι έρχεται περίπου το 87.5% του traffic σε εμάς. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι πως λίγες αγορές είναι είτε το ένα άκρο είτε το άλλο. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση. Δηλαδή στο κόκκινο σημείο με CTR μεταξύ 40%-70%. Ανάλογα με τον κλάδο, τα στατιστικά θα βρίσκονται περίπου σ’ αυτήν την περιοχή.

Ξαναγυρνώντας στα αποτελέσματα του google για την λέξη έπιπλα η οποία είναι head term, δηλαδή μία μόνο λέξη με πάνω από 1000 αναζητήσεις το μήνα, πάμε να δούμε αν τα στατιστικά που έχουμε αληθεύουν. Το CRT σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά περιμένουμε να είναι περίπου 17% για την πρώτη θέση μιας και είναι πολύ ανταγωνιστική αυτή η λέξη κλειδι. Επίσης περιμένουμε να είναι 9% αν βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Τα στατιστικά μας για τον πελάτη που βρίσκεται στην πρώτη θέση  δειχνουν ότι το CTR στην πρώτη θέση είναι περίπου 13% το οποίο δεν είναι πολύ μεγάλη απόκλιση  και όσον αφορά την περίοδο που ήταν στο δεύτερο αποτέλεσμα, πράγματι το CTR ήταν στο 9%. Γνωρίζοντας αυτά τα ποσοστά CTR μπορούμε να κάνουνε έναν ακριβή υπολογισμό για το traffic που θα μας έρθει αν βγούμε στην πρώτη τριάδα για τις λέξεις κλειδιά που έχουμε στοχεύσει.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΓια το Google Gemini έχουμε ξαναγράψει αλλά ας πούμε ακόμα δυο λόγια. Το Gemini είναι ο απόγονος του BARD και είναι

26 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops