Πώς να γράψετε επιτυχημένα κείμενα για Facebook Ads που πουλάνε

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να γράψετε κείμενα στις διαφημίσεις του Facebook, ώστε να αυξήσετε το CTR και τελικά τις πωλήσεις που θα σας φέρει κάθε διαφήμιση; Στο μικρό χώρο που έχετε για κάθε post, οι παρακάτω κανόνες που βασίζονται στη συγγραφική και διαφημιστική εμπειρία ετών εγγυώνται την επιτυχία.

Η επιτυχία μιας διαφήμισης στο Facebook εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η σωστή στόχευση στο κατάλληλο κοινό, η επιλογή φωτογραφίας και το ιδανικό ύψος του bid. Όμως, κακά τα ψέματα, στα Facebook ads, όπως και σε όλες τις διαφημίσεις, παίζει τεράστιο ρόλο το κείμενό τους. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, οπότε ο χρήστης ρίχνει μόνο μια γρήγορη ματιά σε κάθε διαφήμιση που του εμφανίζεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει το κείμενο των τριών σειρών να του τραβήξει τόσο έντονα την προσοχή, ώστε τελικά να τον κρατήσει για λίγο παραπάνω και τελικά να τον κάνει να πατήσει πάνω.

Για να αυξήσετε το Click-Through-Rate (CTR) της διαφήμισης, δηλαδή το ποσοστό των χρηστών που την κλικάρουν, και τελικά τις πωλήσεις που αυτή θα φέρει, ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες που εγγυώνται την επιτυχία χωρίς να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα.

Η δομή πρόβλημα-λύση

Μία παγίδα, στην οποία πολλοί διαφημιζόμενοι πέφτουν, είναι να προσπαθούν μέσα στο λίγο χώρο που έχουν να αναφέρουν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος τους. Όμως, το μυστικό στο copywriting είναι να μην εμμένουμε στην περιγραφή των χαρακτηριστικών, αλλά να εξηγούμε τα πλεονεκτήματα αυτού που πουλάμε. Με λίγα λόγια, να εφαρμόζουμε τη δομή πρόβλημα-λύση.

Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας διαφήμισης για έναν εκπαιδευτή σκύλων. Η τετριμμένη προσέγγιση θα ήταν ένα κείμενο του στυλ: «Με αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης, ο σκύλος σας μαθαίνει με τη μέθοδο των θετικών ερεθισμάτων να υπακούει στις βασικές εντολές». Πρόκειται για ένα κείμενο που περιγράφει συνοπτικά και περιεκτικά την υπηρεσία.

Ένα καλύτερο, όμως, κείμενο θα ήταν: «Τσακώνεται ο σκύλος σας στη βόλτα με άλλα σκυλιά; Με αυτή την εκπαίδευση θετικών ερεθισμάτων θα μάθει να είναι υπό έλεγχο, ήρεμος και με αυτοπεποίθηση». Η διαφορά εδώ είναι ότι το κείμενο ξεκίνησε με το πρόβλημα και αμέσως μετά έδωσε μια συγκεκριμένη λύση σε αυτό.

Ξυπνήστε συναισθήματα

Είναι μια προσέγγιση που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε διαφήμιση και έχει πάντα θετικά αποτελέσματα. Το θέμα, βέβαια, είναι να βρείτε σε ποιο συναίσθημα πρέπει να κάνετε επίκληση, κάτι που δεν είναι εύκολο. Γενικά, τα συναισθήματα μπορούν να χωριστούν στις εξής κατηγορίες:

• Έγνοια: Είναι το ζεστό συναίσθημα που έχουμε, όταν νοιαζόμαστε για άλλους ανθρώπους, την οικογένειά μας, τα ζώα, το περιβάλλον κλπ. Ειδικά αν ο υποψήφιος πελάτης πρόκειται να αγοράσει ένα προϊόν ως δώρο για το παιδί του ή το κατοικίδιό του, είναι το πλέον κατάλληλο συναίσθημα που μπορείτε να επικαλεστείτε.

• Καινοτομία: Είναι η αίσθηση που νιώθουμε, όταν ανακαλύπτουμε κάτι καινούριο. Εξαιρετική ιδέα, αν το προϊόν σας προσφέρει μια πρωτότυπη λύση σε ένα πρόβλημα που οι χρήστες προσπαθούν μάταια να λύσουν (π.χ. πρωτότυποι τρόποι να κερδίσετε backlinks στο SEO χωρίς κόπο).

• Αποκλειστικότητα: Αν απευθύνεστε σε πελάτες υψηλού επιπέδου ή προωθείτε κάποια υπηρεσία για λίγα μέλη, τότε πρέπει να τονίσετε ότι αυτό που προσφέρετε είναι μυστικό, αφορά λίγους κλπ.

• Πλεονεξία: Όλοι θέλουν το κάτι παραπάνω, οπότε είναι σημαντικό να το τονίσετε στη διαφήμισή σας. Οτιδήποτε δίνει περισσότερο χρόνο, χρήματα και ενέργεια στον υποψήφιο αγοραστή επιτελεί αυτό το σκοπό, όπως για παράδειγμα το κείμενο «Είστε όσο αποδοτικοί θέλετε στο γυμναστήριο; Γιατί να μην σηκώσετε ακόμα περισσότερα κιλά, να τρέξετε ακόμα πιο γρήγορα; Μπορείτε να το πετύχετε με το συμπλήρωμα διατροφής…».

• Εμπιστοσύνη: Η ανάγκη για ασφάλεια είναι από τις πιο βασικές ανάγκες του ανθρώπου, οπότε εδώ ζητούμενο είναι να δημιουργήσετε το αίσθημα εμπιστοσύνης προς το brand ή το συγκεκριμένο προϊόν που διαφημίζετε. Η αναφορά σε ευχαριστημένους πελάτες, testimonials, έρευνες κλπ. είναι το όχημα για αυτό το στόχο.

• Περιέργεια: Η περιέργεια είναι ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που ωθεί τους χρήστες να κλικάρουν πάνω σε ένα post. Για παράδειγμα, «Θα εκπλαγείτε με αυτό το πανεύκολο τρικ, για να κάψετε περισσότερο λίπος στο διάδρομο γυμναστικής».

• Επείγον: Η αίσθηση του κατεπείγοντος είναι κάτι που προτείνεται στις περισσότερες διαφημίσεις και στα Calls to Action. Συνδέεται και με το γνωστό FOMO (Fear Of Missing Out) και είναι ένα από τα συχνότερα συναισθήματα της γενιάς των millennials με την πληθώρα ευκαιριών. Γλωσσικές δομές που βοηθούν είναι μεταξύ άλλων: «Η προσφορά λήγει σε 12 ώρες», «Έκπτωση 50% μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων» και «Περιορισμένη διαθεσιμότητα, προλάβετε τώρα»

Επίκληση στη λογική

Ανάλογα με το κοινό, στο οποίο απευθύνεστε, χρειάζεται πολλές φορές και η αναφορά συγκεκριμένων δεδομένων που αποδεικνύουν ότι η αγορά του προϊόντος είναι μια λογική απόφαση. Εκτός, λοιπόν, από την επίκληση στο συναίσθημα, καλό είναι να έχετε στο κείμενο και αποδείξεις, όπως αποτελέσματα ερευνών και πηγές με κύρος. Αντίστοιχα, το κείμενο σε μια διαφήμιση στο Facebook θα ωφεληθεί και με ποσοτικά δεδομένα (π.χ. «Μάθετε πώς θα αυξήσετε την οργανική επισκεψιμότητα στο site σας κατά 50% σε 2 μήνες), τα οποία φανερώνουν στο χρήστη ότι ξέρετε πολύ καλά το αντικείμενο σας και μπορείτε να φέρετε απτά αποτελέσματα.

Κρατήστε το minimal

Το κείμενο στη διαφήμιση του Facebook πρέπει να είναι όσο πιο απλό και περιεκτικό γίνεται. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις περιττές λέξεις, μιας και ο χώρος που έχετε είναι περιορισμένος. Στόχος είναι να περάσετε με σαφήνεια το μήνυμα, οπότε αντί για πληθωρική δομή τύπου «Με αυτές τις συμβουλές που συγκεντρώσαμε θα μπορέσετε να δείτε τη ζυγαριά σας να πέφτει σε συνδυασμό με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής», πολύ πιο πειστική και καλαίσθητη είναι η ακόλουθη πρόταση: «Δείτε τη ζυγαριά σας να πέφτει με τις χρήσιμες συμβουλές μας και τα συμπληρώματα διατροφής που σας προτείνουμε».

Το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα

Από το κείμενο της διαφήμισης δεν πρέπει ποτέ να λείπει η αναφορά σε αυτό που κάνει το προϊόν μοναδικό. Είναι πιο φθηνό από τα άλλα; Υψηλότερης ποιότητας; Με καλύτερα αποτελέσματα και δοκιμασμένη επιτυχία; Προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία; Προέρχεται από κάποιο high-end brand; Το να γνωρίζετε και να τονίσετε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα είναι, άλλωστε, κάτι απαραίτητο σε ό,τι και αν κάνετε στο marketing.

Call to Action

Στο τέλος του κείμενου, είναι πιο επιδραστικό να ωθείτε το χρήστη να κάνει κάτι συγκεκριμένο. Είναι αυτονόητο ότι η ενέργεια που πρέπει να κάνει είναι να πατήσει πάνω στη διαφήμιση, όμως καλό είναι να το τονίζετε με φράσεις, όπως «Δείτε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα», «Αγοράστε τα τώρα προτού εξαντληθούν» κλπ.

Προσοχή στον τίτλο

Ο τίτλος στα Facebook Ads δεν είναι απαραίτητος, όπως είναι το κείμενο, όμως αυτό ισχύει μόνο από τεχνικής άποψης. Στην πραγματικότητα, το πεδίο του τίτλου σας δίνει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες να τραβήξετε την προσοχή του αναγνώστη. Μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικός όσο το κείμενο που είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο αναγνώστης, όμως γιατί να μην τον αξιοποιήσετε; Σε αυτόν, μπορείτε να τονίσετε ακόμα περισσότερο τις προσφορές σας, τα πλεονεκτήματα του προϊόντος και του brand σας ή να προσθέσετε Call to Action, αν οι χαρακτήρες στο κυρίως κείμενο δεν σας έχουν φτάσει.

Μάθετε ακόμα περισσότερα έξυπνα tips για τις διαφημίσεις στο Facebook.

Συγγραφή Άρθρου: Τσότσου Αλεξιάννα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ επιστροφή στα σχολεία σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο τόσο για τους γονείς όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι η περίοδος που

10 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops