Social Media Shopping: Το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

ΆγκυραΕισαγωγή στο social media shopping

Η πανδημία έφερε μεγάλες αλλαγές στο ηλεκτρονικό εμπόριο σε όλο τον κόσμο. Τα συνεχόμενα lockdown ανάγκασαν τους καταναλωτές να εκσυγχρονιστούν ψάχνοντας νέες μεθόδους αγοράς και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν.

Για καιρό είχαμε συνηθίσει οι αγορές στο ηλεκτρονικό εμπόριο να πραγματοποιούνταν μέσω ενός e-shop. Πλέον όμως, αρχίζουμε και βλέπουμε να εξαπλώνεται σιγά σιγά  μια νέα τάση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και δεν είναι άλλη από το Social Media Shopping. Την αλλαγή ήρθε να την κάνει το Facebook ανακοινώνοντας τα Facebook Shops τον Μάιο του 2020 και φέροντας μια νέα εποχή στις αγορές των καταναλωτών, αυτή του Social Media Shopping.

Αναρωτιέστε τι είναι το social media shopping και πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε; Ήρθε η ώρα να σας απαντήσουμε! Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά

ΆγκυραTι είναι το social media shopping και πώς λειτουργεί σε διαφορετικά social media

Τo social media shopping αφορά τη διαδικασία κατά την οποία οι εταιρείες μπορούν να πουλήσουν προϊόντα μέσα από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να χρειαστεί ο χρήστης να μπει στο eshop της εκάστοτε εταιρείας.

Κάθε πλατφόρμα κοινωνικών μέσων αντιμετωπίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο με διαφορετικό τρόπο. Αυτό που έχουν κοινό είναι η συνεχής βελτίωσης της διαδικασίας αγοράς, απαιτώντας όσο το δυνατόν λιγότερα κλικ. Ας δούμε συγκεκριμένα πώς το social media shopping λειτουργεί σε Instagram, Facebook και το Pinterest.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Facebook & Instagram Shops

 ‘Όπως όλοι γνωρίζουμε το Instagram ανήκει στο Facebook και αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα κατάστημα σε αυτήν την πλατφόρμα, πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε ένα κατάστημα στο Facebook, ενώ η δημιουργία ενός Facebook Shop είναι δωρεάν. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να εμφανιστούν από τον κατάλογό τους και στη συνέχεια να προβάλλουν το brand τους. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να προβληθεί στο διαδίκτυο ανεξαρτήτως μεγέθους και να χρησιμοποιήσει τα Facebook Shops για να προβάλλει τα προϊόντα της.

Οι χρήστες μπορούν να βρουν τα Facebook Shops σε μια σελίδα Facebook μιας επιχείρησης ή στο προφίλ Instagram στη ενότητα κατάστημα. Από εκεί μπορούν να περιηγηθούν στην πλήρη συλλογή, να αποθηκεύσουν προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και να τα παραγγείλουν.

ΆγκυραPinterest Shops

Όσον αφορά το Pinterest εδώ υπάρχει μια διαφορετική λογική. Δηλαδή, το Pinterest προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να βρουν προϊόντα μέσα από τα Pins, την αναζήτηση και στη συνέχεια να μεταβούν στο e-shop για να ψωνίζουν. Ωστόσο, στο Pinterest, όπως και στο Facebook, οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στην πλήρη συλλογή, να αποθηκεύσουν προϊόντα που τους ενδιαφέρουν. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Pinterest οι χρήστες που αποθηκεύουν προϊόντα στους πίνακές τους είναι 7 φορές πιο πιθανό να ψωνίσουν αυτά τα προϊόντα. Γι’ αυτό, το Pinterest δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύσετε τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν σε ένα πίνακα, γιατί θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο για τους χρήστες να ξαναδούν  αυτά τα προϊόντα και στο τέλος να ψωνίσουν.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

ΆγκυραΤα θετικά του social media shopping

Οι άμεσες αγορές στα social media αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες τις χρησιμοποιούν,

Μάλιστα, οι χρήστες που ψωνίζουν μέσα από τα social media επαινούν την αποτελεσματικότητα αυτών των εμπειριών για κινητά και απολαμβάνουν την ικανότητα να εκμεταλλεύονται τις αγοραστικές τάσεις. Καθώς οι χρήστες χρησιμοποιούν τα social media, οι αλγόριθμοι προσαρμόζουν την ροή τους και παρέχουν σε αυτούς δυναμικές προτάσεις με βάση το γούστο τους καθιστώντας την εμπειρία αγορών μια προσωπική υπόθεση.

Τα social shops είναι πιο διαδραστικά, καθώς οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το προϊόν, κάνοντας like, σχόλια και στην συνέχεια στέλνοντας μηνύματα στα brands, αν θέλουν να το ψωνίσουν ή αν θέλουν να μάθουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

ΆγκυραΠώς οι νέες αλλαγές του Facebook επηρεάζουν το social shopping;

ΆγκυραΗ δημιουργία των νέων καταστημάτων στο WhatsApp

Λόγω της ραγδαίας αύξησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το Facebook ανακοίνωσε μια σειρά νέων εργαλείων για αγορές τα οποία περιλαμβάνουν τα καταστήματα στο WhatsApp, στο Facebook Marketplace, καθώς και μια νέα επιλογή αναζήτησης οπτικών προϊόντων στο Instagram.

Βέβαια, η μεγάλη έκπληξη εδώ αφορά τα καταστήματα στο WhatsApp, καθώς είχαμε συνηθίσει το WhatsApp ως μια πλατφόρμα ανταλλαγής μόνο μηνυμάτων και κλήσεων. Με την αλλαγή αυτή πλέον οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρουσιάσουν ολόκληρο το κατάστημά τους διευκολύνοντας τους χρήστες να βρουν προϊόντα, ενώ από την άλλη πλευρά οι χρήστες θα μπορέσουν να αλληλεπιδράσουν, να συνδεθούν περισσότερο με τα brands  και να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που ψάχνουν. Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Facebook, καθώς το WhatsApp αποτελεί την κορυφαία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο και η δημιουργία εσόδων ήταν αρκετά δύσκολη. Έτσι, το Facebook αναγκάστηκε να αναζητήσει εναλλακτικά μοντέλα εσόδων, όπως τo λανσάρισμα των καταστημάτων στο WhatsApp.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε παραπάνω τα νέα καταστήματα δεν αφορούν μόνο το WhatsApp αλλά και το Marketplace. Οπότε, αν θέλετε και εσείς το brand σας να εμφανίζεται σε μερικούς από τους  δισεκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν αγγελίες στο Marketplace, τότε η ζωή σας έρχεται να γίνει καλύτερη, αφού πλέον τα καταστήματα του Facebook θα εμφανίζονται και στο Marketplace.

H νέα αυτή προσθήκη σημαίνει ότι οι λίστες προϊόντων των καταστημάτων επεκτείνονται στο Facebook Marketplace, παρέχοντας περισσότερους τρόπους για να συνδεθούν με τα online καταστήματα οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και περισσότερους τρόπους για το Facebook να ενθαρρύνει την περιήγηση και την αγορά προϊόντων.

ΆγκυραOι νέες αλλαγές που θα δούμε στο Facebook και στο Instagram

Όσον αφορά το Instagram, ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει ένα εργαλείο οπτικής αναζήτησης προϊόντων, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να σαρώσουν ένα πραγματικό αντικείμενο ή να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε φωτογραφία ή βίντεο, για να βρουν παρόμοιες καταχωρίσεις προϊόντων.

Μια τελευταία σημαντική αλλαγή που ανακοίνωσε ο CEO τoυ Facebook Mark Zuckerberg είναι αυτή των Shops Ads. Τα Shops Ads θα αποτελέσουν μια “ασπίδα” στις πρόσφατες αλλαγές του iOS 14, αφού θα μπορεί ένα brand προβάλλει όλα τα προϊόντα του μέσω διαφήμισης σε Facebook, Instagram & Whatsapp,  χωρίς να χρειαστεί οι χρήστες να φεύγουν από την εκάστοτε πλατφόρμα για να ολοκληρώσουν την αγορά τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει περισσότερα δεδομένα και φυσικά καλύτερη στόχευση ως προς τους χρήστες.

ΆγκυραΤο μέλλον των social media Shopping

Το μέλλον του προβλέπεται λαμπρό, με πολλές δυνατότητες, ακόμα περισσότερα περιθώρια βελτίωσης και ο αντίκτυπος στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα είναι μεγάλος, ειδικά με τις επερχόμενες αλλαγές που ανακοινώνονται συνέχεια.

Βλέπουμε μια νέα εποχή να έρχεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και δεν είναι άλλη από αυτή του social media shopping και σίγουρα όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για αυτό.

Συγγραφή Άρθρου: Μαντζιώρη Ζωή

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops