Πώς τα social media επηρεάζουν τα brands

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο αντίκτυπος των social media στις επιχειρήσεις, τόσο ο θετικός όσο και ο αρνητικός, είναι τεράστιος. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων πλέον συμφωνεί με αυτό.

Είτε πρόκειται για μια start up ή μια μικρή επιχείρηση, είτε για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είτε για lead generation, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική marketing της επιχείρησής σας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 71% των καταναλωτών που είχαν μια καλή εμπειρία εξυπηρέτησης από ένα brand στα social media είναι πιθανό να το συστήσουν σε άλλους.

Ας δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά πώς ακριβώς επηρεάζουν τα social media τις επιχειρήσεις ανάλογα με το μέγεθός τους και τη φάση ωρίμανσής τους.

Γιατί είναι σημαντικά τα social media για τις επιχειρήσεις;

Τα social media έχουν μεταμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το επιχειρηματικό τοπίο. Αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πτυχές του digital marketing, παρέχοντας ασύγκριτα οφέλη στην προσέγγιση εκατομμυρίων πελατών παγκοσμίως.

Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα social media έχουν ωφελήσει τα brands σε τρεις βασικούς τομείς:

  • Brand building: Τα social media ενισχύουν την προβολή του brand μεταξύ των δυνητικών πελατών σας, επιτρέποντάς σας να προσεγγίσετε μεγαλύτερο κοινό. Εφαρμόζοντας μια στρατηγική εξυπηρέτησης πελατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνετε σημαντικά την αναγνωρισιμότητα του brand σας.
  • Omnichannel στρατηγική: Οι στρατηγικές social media marketing ενισχύουν τη δέσμευση των χρηστών σε όλα τα κανάλια, προκειμένου να τους προσεγγίσετε από κάθε δυνατή πηγή. 
  • Επιχειρηματική ανάπτυξη: Η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών είναι μια εντεινόμενη τάση που αυξάνει τις πωλήσεις και βελτιώνει την αφοσίωση στο brand.

social media and brands1

Οι τρόποι με τους οποίους τα social media επηρεάζουν θετικά τα brands

Μπορούμε να αναφέρουμε δεκάδες παραδείγματα επιρροής των social media στα brands, ας αρκεστούμε όμως στους πιο βασικούς και εντυπωσιακούς τρόπους:

  1. Προσέγγιση μεγαλύτερου κοινού: Το social media marketing ένας ιδανικός τρόπος, για να δημιουργήσετε αναγνωρισιμότητα του brand σας και να παραμείνετε σε επαφή με τους πελάτες σας. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον την κύρια πηγή, για να μάθουν οι χρήστες περισσότερα για τις επιχειρήσεις, π.χ. σχετικά με νέα προϊόντα, υπηρεσίες, διαφημίσεις, προσφορές ή προωθητικές ενέργειες.
  2. Word of Mouth: Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την επιχείρησή σας συμβάλλει στη διάδοσή της από στόμα σε στόμα. Με την άφιξη των διαδραστικών και κοινωνικών μέσων, τα πρότυπα, οι ρόλοι και ο αντίκτυπος της προφορικής επικοινωνίας έχουν εξελιχθεί, καθώς διαμορφώνονται και αναπτύσσονται online κοινότητες.
  3. Οικονομικός τρόπος marketing: Το social media marketing είναι το πιο στοχευμένο είδος διαφήμισης και, ως εκ τούτου, είναι πολύ αποτελεσματικό στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας. Οι επιτυχημένες εκστρατείες με υψηλό engagement έχουν ως αποτέλεσμα πολλές κοινοποιήσεις και δημιουργούν δημοσιότητα για την επιχείρησή σας με εφάπαξ κόστος.
  4. Feedback από τους πελάτες: Μέσω των social media μπορείτε να έχετε άμεσο feedback και μάλιστα από πρώτο χέρι από τους πελάτες σας. Έτσι, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα το target group σας και να βελτιώσετε τη φήμη της επιχείρησης και τη σχέση της μαζί του. Το βασικό είναι ο πελάτης να αισθάνεται ότι τον ακούνε και τον εκτιμούν και αυτό τον κάνει ευτυχισμένο. Η εξυπηρέτηση πελατών μέσω των social media είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης.
  5. Υψηλό user engagement: Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών παρακολουθεί σε καθημερινό επίπεδο τα social media. Αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τραβήξετε την προσοχή των υποψήφιων πελατών σας και με τις κατάλληλες κινήσεις να τους κάνετε να εμπλακούν σε αυτό που τους προσφέρετε.
  6. Βελτίωση αφοσίωσης στο brand: Η καθημερινή σχέση που χτίζετε με το κοινό-στόχος, η άμεση εξυπηρέτηση και η παροχή ποιοτικού και χρήσιμου περιεχόμενου είναι το κλειδί, για να αυξήσετε το επίπεδο αφοσίωσης και σύνδεσης που έχουν οι πελάτες με το brand.

Τι προσφέρουν τα social media στις μικρές επιχειρήσεις;

Αν και παλαιότερα οι μικρές επιχειρήσεις δεν αξιοποιούσαν το social media marketing, πλέον αποτελεί αναπόσπαστο μέρους της digital marketing στρατηγικής τους. Και αυτό επειδή η επαφή ενός μικρού brand με το κοινό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Αυξάνει το brand awareness.
  • Δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης του USP (Unique Selling Proposition), του γιατί δηλαδή ο χρήστης να επιλέξει τη μικρή επιχείρηση σε σχέση με τη μεγάλη.
  • Παρέχει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
  • Βοηθάει την επιχείρηση να γνωρίσει καλύτερα το κοινό της.

Τι προσφέρουν τα social media στις startups;

Αν μια επιχείρηση μόλις έχει ξεκινήσει την πορεία της, ενδεχομένως να θεωρεί ότι τα social media δεν μπορούν να της προσφέρουν και πολλά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το χτίσιμο της σχέσης με το κοινό ξεκινάει από την πρώτη μέρα και η επαφή μαζί του μέσω των social media μπορεί να προσφέρει τα εξής:

  • Καλύτερη γνώση της αγοράς και των αναγκών του target group.
  • Προώθηση νέων ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Εξοικείωση του κοινού με τον καινοτόμο χαρακτήρα της startup.
  • Χρήσιμα συμπεράσματα για την έρευνα αγοράς και την επικοινωνία με το κοινό.
  • Χαμηλό κόστος διαφήμισης.

social media and brands2

Τι προσφέρουν τα social media στις μεγάλες επιχειρήσεις;

Σύμφωνα με όσα έχουμε πει ως τώρα, ίσως να φαίνεται ότι τα social media είναι ένα καλό εργαλείο για τις μικρές και αναδυόμενες επιχειρήσεις, όμως δεν είναι τόσο χρήσιμα για τις μεγάλες και καθιερωμένες.

Το αντίθετο ισχύει. Η εμπειρία ετών έχει δείξει ότι τα μεγάλα brands μπορούν να επωφεληθούν ιδιαιτέρως από τα social media. Πώς; Με πολλούς τρόπους:

  • Αποκτούν feedback για την ψυχολογία και τις ανάγκες του target group τους και έτσι αντιλαμβάνονται καλύτερα τις καταναλωτικές τάσεις.
  • Δημιουργούν διαπροσωπική σχέση με τους πελάτες τους.
  • Επικοινωνούν προς τα έξω μια φιλική και ανθρώπινη εικόνα.
  • Προωθούν αποτελεσματικά νέες ιδέες.
  • Ανοίγονται σε νέα κοινά και χώρες.
  • Πραγματοποιούν μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες με value for money αποτελέσματα.
  • Μπορούν να μετρήσουν με σαφήνεια τα αποτελέσματα κάθε καμπάνιας τους.
  • Αποκτούν μεγαλύτερη δημοσιότητα για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
  • Πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα σε περίπτωση rebranding.

Συμπερασματικά, είναι αναμφίβολο ότι τα social media μπορούν να ωφελήσουν κάθε επιχείρηση, όποιο και αν είναι το μέγεθός της, όποια και αν είναι η σχέση της με το κοινό της. Ωστόσο, χρειάζεται προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική, εμπνευσμένες κινήσεις και βαθιά γνώση των best practices στο social media marketing ανάλογα με τον κλάδο κάθε επιχείρησης.

Για να επωφεληθείτε από όλα τα παραπάνω, επικοινωνήστε μαζί μας και ένας έμπειρος social media specialist της GIM θα σας βοηθήσει.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΔείτε πως θα απευθυνθείτε σε επαγγελματικό ακροατήριο μέσω του Facebook και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό του

1 Μαΐου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops