ChatGPT-4o: το πιο συνεργατικό και πιο δημιουργικό από ποτέ

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ας ξεκινήσουμε αποκρυπτογραφώντας το «ο» στο 4o. Το «ο» λοιπόν προκύπτει από το omni του omni-modal που σημαίνει με κάθε τρόπο.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο νέο μοντέλο είναι ότι ο λόγος του (όταν απαντά) έχει ροή, διακυμάνσεις, συναίσθημα. Μπορεί ακόμα και να τραγουδήσει!

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μπορεί να ακούσει τον ρυθμό της φωνής, τις ανάσες, να αναγνωρίσει την φωνή του χρήστη (αναγνωρίζει τους διαφορετικούς χρήστες σε μία ομαδική συνομιλία), να απαντήσει όταν κάποιος το διακόπτει.

Facts

Έξι μήνες δουλειάς χρειάστηκε η OpenAI για να παρουσιάσει το ChatGPT-4o. Και φυσικά πρόκειται για ένα μοντέλο πολύ καλύτερο, πιο εκπαιδευμένο και πιο έγκυρο από τα προηγούμενα.

Το μοντέλο έχει λάβει ανθρώπινη εκπαίδευση και ανατροφοδότηση η οποία μάλιστα προέρχεται και από τους χρήστες του ChatGPT, με στόχο να βελτιωθεί η συμπεριφορά του.

Το GPT-4 έχει 82% λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθεί σε αιτήματα για μη επιτρεπόμενο περιεχόμενο και, σύμφωνα με τις εσωτερικές αξιολογήσεις της OpenAI, είναι 40% πιο πιθανό να παράγει πραγματικές απαντήσεις σε σχέση με το GPT-3,5.

Περισσότεροι από 50 ειδικοί ασχολήθηκαν με τομείς όπως η ασφάλεια και η προστασία.

Μπορεί να δημιουργήσει, να επεξεργαστεί και να επαναλάβει (μαζί με τους χρήστες) δημιουργικές και τεχνικές εργασίες όπως είναι η σύνθεση τραγουδιών και η συγγραφή σεναρίων μαθαίνοντας μάλιστα και υιοθετώντας το προσωπικό ύφος του κάθε δημιουργού.

Ειδικότερα

Το GPT-4o είναι πολύ καλύτερο, φθηνότερο και γρηγορότερο από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο σε ότι αφορά την κατανόηση και την συζήτηση με τον χρήστη αναφορικά με τις εικόνες που κοινοποιεί.

Είναι εγγενώς πολυτροπικό (multimodal) πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο ή να κατανοήσει εντολές σε τρία επίπεδα: φωνητικές, κειμένου, εικόνω, έχοντας ενισχυμένη αντίληψη των συμφραζόμενων. Κι αυτό ακριβώς είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει. Τα προηγούμενα μοντέλα συχνά δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το νήμα μίας συζήτησης καθώς χάνονταν στην αλλαγές εντολών. Πλέον, το μοντέλο θυμάται και έτσι δεν χάνει τον ειρμό του. Αυτό το χαρακτηριστικό το κάνει να δείχνει πιο φυσικό και πιο ανθρώπινο.

Φανταστείτε λοιπόν να συζητάτε ένα έργο και καθώς συζητάτε να αναφερθείτε σε ένα προηγούμενο σκέλος της συζήτησης. Μην ανησυχείτε διότι το ChatGPT-4o θυμάται ακριβώς τι έχετε συζητήσει με λεπτομέρεια.

Άλλα παραδείγματα του τι μπορεί να κάνει το μοντέλο έρχονται από την ίδια την OpenAI, η οποία μας λέει π.χ. ότι μπορεί ένας χρήστης να φωτογραφίσει ένα μενού εστιατορίου σε μία Χ γλώσσα και να ζητήσει από το μοντέλο να του το μεταφράσει, να του δώσει πληροφορίες για τα φαγητά και να του δώσει και προτάσεις του τι να φάει.

Οι γλωσσικές ικανότητες του μοντέλου έχουν βελτιωθεί σε ταχύτητα και ποιότητα, καθώς πλέον υποστηρίζει περισσότερες από 50 γλώσσες. Η εφαρμογή θα μπορεί να λειτουργεί ως φωνητικός βοηθός ανταποκρινόμενος σε πραγματικό χρόνο και παρατηρώντας τον κόσμο γύρω από τον χρήστη. Η τρέχουσα λειτουργία φωνής είναι πιο περιορισμένη, ανταποκρίνεται σε μία προτροπή τη φορά και λειτουργεί μόνο με ό,τι μπορεί να ακούσει.

Το μοντέλο είναι ίδιο για δωρεάν χρήστες και για συνδρομητές, απλώς οι συνδρομητές έχουν περισσότερη χωρητικότητα.

Επιπλέον, η desktop έκδοση είναι απλούστερη και ευκολότερη, πράγμα που την καθιστά και πιο εύκολη να μπει σε καθημερινή χρήση.

Πηγή εικόνας: AIinHollywood.com

Δωρεάν προηγμένα εργαλεία

Η αποστολή της OpenAI είναι να καταστήσει τα δωρεάν εργαλεία της διαθέσιμα σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Το ChatGPT χρησιμοποιείται από πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα δωρεάν εργαλεία ανοίγονται προς χρήση εβδομάδα την εβδομάδα. Όταν ολοκληρωθεί το άνοιγμα, τότε οι χρήστες θα έχουν στην διάθεσή τους λειτουργίες και όπως όπως:

  • Ευφυία επιπέδου GPT-4
  • Απαντήσεις τόσο από το μοντέλο όσο και από το διαδίκτυο
  • Ανάλυση δεδομένων και δημιουργία γραφικών
  • Συζήτηση σε φωτογραφίες
  • Μεταφόρτωση αρχείων για δημιουργία περιλήψεων, συγγραφή ή ανάλυση
  • Διερεύνηση και χρήση των υπόλοιπων GPT και του GPT Store
  • Το χτίσιμο μιας πιο βοηθητικής εμπειρίας με το Memory

Ήδη έχει ξεκινήσει το λανσάρισμα του GPT-4o στους χρήστες του ChatGPT Plus και του Team, και σύντομα θα είναι διαθέσιμο για τους χρήστες του Enterprise. Έχει επίσης ξεκινήσει και η χρήση του ChatGPT Free (με περιορισμούς χρήσης). Ταυτόχρονα πενταπλασιάζεται (προς τα επάνω) το όριο μηνυμάτων στους χρήστες της δωρεάν έκδοσης, ενώ οι χρήστες των Team και Enterprise θα έχουν ακόμα μεγαλύτερα όρια.

Περιορισμοί

Οι περιορισμοί του μοντέλου είναι γνωστοί και η OpenAI δουλεύει επάνω στην λύση τους. Για παράδειγμα: κοινωνικές προκαταλήψεις, ψευδαισθήσεις και αντιφατικές προτροπές. Ο στόχος είναι όσο περισσότερο χρησιμοποιείται το μοντέλο τόσο περισσότερο να βελτιώνεται και η συμβολή των χρηστών σε αυτή την διαδικασία είναι πολύτιμη.

Πως να το αποκτήσετε

  • Επισκεφθείτε το com
  • Κάντε login και κατευθυνθείτε επάνω αριστερά.

Πηγή εικόνας: habr.com

  • Επιλέξτε το 4o από την πτυσσόμενη λίστα
  • Ξεκινήστε να το χρησιμοποιείτε! Τόσο απλό!

Το μέλλον

Οι μελλοντικές βελτιώσεις περιλαμβάνουν περισσότερο φυσική και σε πραγματικό χρόνο φωνητική συζήτηση καθώς και την δυνατότητα συζήτησης μέσω video σε πραγματικό χρόνο. Ο χρήστης θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δείξει έναν αθλητικό αγώνα στο μοντέλο και να του ζητήσει να του εξηγήσει τους κανονισμούς. Αυτές τις δυνατότητες επεξεργάζεται η OpenAI και θα το κάνει στις επόμενες εβδομάδες.

 

Πηγή εικόνας προφίλ: utbildning.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάΓια να δούμε τι θα δούμε στα Google Analytics 4 το αμέσως επόμενο διάστημα. Πριν από λίγες μέρες η Google ανακοίνωσε

18 Ιουλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops