Digital Marketing: 11 συμβουλές για εικόνες που πουλάνε

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Η επιλογή εικόνων είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στη διαδικτυακή σας διαφήμιση. Ένα καλό εικαστικό μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος της καμπάνιας σας και να αυξήσει το ποσοστό των χρηστών που θα κάνουν μία αγορά. Δείτε τους χρυσούς κανόνες για την επιλογή του του εικαστικού που θα χρησιμοποιήσετε.

 

1. Επιλέξτε τα σωστά χρώματα

color circle

 

Για να τραβήξει την προσοχή, το banner σας θα πρέπει να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο περιεχόμενο. Αν γνωρίζετε πού θα εμφανιστεί η διαφήμισή σας, ξεκινήστε βλέποντας ποιο είναι το κυρίαρχο χρώμα στην εν λόγω ιστοσελίδα. Έπειτα βρείτε ποιο είναι το συμπληρωματικό του χρώμα και επιλέξτε το για τη διαφήμισή σας.

Για παράδειγμα, αν η διαφήμισή σας πρόκειται να εμφανιστεί στο Facebook, στο οποίο κυριαρχεί το μπλε χρώμα, τότε το πορτοκαλί, που είναι το συμπληρωματικό του, θα σας κάνει να ξεχωρίσετε.

Σε παλιότερο άρθρο μας θα βρείτε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για την ψυχολογία των χρωμάτων.

 

2. Εμφανίστε ανθρώπους

human faces

 

Οι χρήστες είναι πιο πιθανό να κάνουν click σε μία διαφήμιση αν δείχνει ανθρώπους καθώς ταυτίζονται με το πρόσωπο στην εικόνα.

Το πρόσωπο που παρουσιάζετε είναι καλύτερο να ανταποκρίνεται στο προφίλ πελατών σας. Για παράδειγμα αν απευθύνεστε σε Έλληνες, καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε έναν Κινέζο στη φωτογραφία. Αν πάλι η καμπάνια σας είναι διεθνής ή απευθύνετε σε πολλά target groups, τότε δοκιμάστε δύο-τρία διαφορετικά εικαστικά και επιλέξτε αυτό που έχει την καλύτερη απόδοση.

 

3. Εκπέμψτε θετικά vibes

positive energy

 

Ο τρίτος χρυσός κανόνας είναι να εκπέμπετε θετικά συναισθήματα. Πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι διαφημίσεις που προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές.

Επιπλέον αν θέλετε να εκπέμψετε σιγουριά και αξιοπιστία, ίσως καλύτερα να επιλέξετε ένα πρόσωπο που κοιτάζει κατ’ ευθείαν στην κάμερα καθώς η επαφή με τα μάτια εκπέμπει σιγουριά και εμπιστοσύνη.

                 

4. Αναδείξτε το προϊόν σας

hero product photo

 

Μακάρι να μπορούσα να σας υπογράψω ότι οι χρήστες θα κοιτάξουν με προσοχή τη διαφήμισή σας, θα παρατηρήσουν την εταιρεία και θα διαβάσουν το κείμενο αλλά αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο. Για αυτό και είναι σημαντικό να μπορεί ο χρήστης από την εικόνα σας να καταλάβει μέσα σε ένα δευτερόλεπτο περί τίνος πρόκειται χωρίς να χρειάζεται να του το πείτε.

Επομένως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι, εφόσον η φύση του το επιτρέπει, να δείξετε μία εικόνα με το προϊόν σας σε χρήση. Για παράδειγμα αν έχετε μία εφαρμογή, τότε μπορείτε να επιλέξετε μία εικόνα ενός smartphone στα χέρια κάποιου χρήστη. Το κοινό σας θα καταλάβει αμέσως ότι δεν πρόκειται για μία ιστοσελίδα αλλά για μία εφαρμογή.

 

 

Στο παραπάνω παράδειγμα μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ότι πρόκειται για διαφήμιση της Nikon και συγκεκριμένα για την εστίαση στα πρόσωπα. Η διαφήμιση δείχνει εστίαση σε διαφορετικά πρόσωπα με ένα χιουμοριστικό τρόπο.

 

5. Μην τσιγκουνεύεστε στην ποιότητα

hight quality photography

Οι χαμηλής ποιότητας, πιξελιασμένες εικόνες είναι απαγορευτικές για την online προβολής σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και καθαρές (συστήνεται οι φωτογραφίες στο διαδίκτυο να μην είναι μικρότερες από 72 dpi). Οι υπηρεσίες stock photos που υπάρχουν στο διαδίκτυο παρέχουν φωτογραφίες σχεδόν για κάθε περίπτωση και με πολύ χαμηλό κόστος.

 

6. Βελτιστοποιήστε τις εικόνες σας για την αναζήτηση

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τις εικόνες σας. Αν έχετε βελτιστοποιήσει τις εικόνες σας, μπορείτε να φέρετε περισσότερη επισκεψιμότητα στο site σας μέσω των μηχανών αναζήτησης (όπως το Google Images). Εκμεταλλευθείτε μεταξύ άλλων τα Alt text και title text και χρησιμοποιήστε hashtags. Οι λέξεις κλειδιά της φωτογραφίας σας μπορούν να αφορούν στο προϊόν, το θέμα, τη μπράντα σας και το μήνυμα της διαφήμισης. Γενικά έχετε στο νου σας ποιες θα μπορούσαν να είναι δημοφιλείς αναζητήσεις ότνα επιλέγετε λέξεις-κλειδιά.

 

7. Ανανεώνετε τα εικαστικά σας τακτικά

Ακόμα και η πιο αποτελεσματική εικόνα θα σταματήσει να έχει απόδοση κάποια στιγμή. Οι χρήστες βαριούνται να βλέπουν τις ίδιες διαφημίσεις ξανά και ξανά ενώ τα νέα οπτικά ερεθίσματα τραβούν περισσότερο το ενδιαφέρον.

 

8. Πειραματιστείτε με τις φωτογραφίες σας

Μη διστάσετε να αλλάξετε τη φωτογραφία που έχετε. Μπορείτε να παίξετε όσο θέλετε με αυτήν μέχρι να την φέρετε στα μέτρα σας. Δοκιμάστε να την περικόψετε, να προσθέσετε κείμενο, φίλτρα και να προσαρμόσετε τα χρώματα.

glassex

 

Στο παραπάνω παράδειγμα, πιθανότατα οι γραφίστες πήραν μια εικόνα ενός χρυσόψαρου στη γυάλα, την κρόπαραν, του έβαλαν κράνος και  πρόσθεσαν και το προϊόν. Με πολύ απλές “πρώτες ύλες” και λίγη φαντασία δημιούργησαν μία πολύ καλή μακέτα.

 

9. Βάλτε φαντασία

Το παραπάνω παράδειγμα μας φέρνει και στην επόμενη συμβουλή που είναι να βάζετε φαντασία.

imagination

Είναι δική σας δουλειά (του digital marketer ή του φωτογράφου) και όχι του γραφίστα να δημιουργήσετε μία «έξυπνη» φωτογραφία.

 

spicy

Σκεφτείτε ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε και μετά κάντε brain storming για τι συνειρμούς, «παιχνίδια», παρομοιάσεις και μεταφορές μπορείτε να κάνετε με αυτό. Αν για παράδειγμα θέλετε να δείξετε πόσο καυτερά είναι τα νέα σας πατατάκια, τότε ένας άνθρωπος που βγάζει φωτιές είναι κάτι που θα μπορούσατε να σκεφτείτε. Ένας άνθρωπος που βγάζει φωτιές και με αυτές κινεί το αερόστατό του, αποτελεί μία καλή ιδέα για εικαστικό.

 

10. Επιλέξτε εντυπωσιακά χρώματα

Τα χρώματα προκαλούν τις αισθήσεις. Προσπαθήστε στις φωτογραφίες σας να χρησιμοποιείτε έντονα και φωτεινα χρώματα εκτός κι αν αυτό δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς σας. Τα ζωηρά χρώματα διεγείρουν το μάτι και κρατούν το ενδιαφέρον του χρήστη ζωντανό.

 

fresh fruits

 

Στην παραπάνω εικόνα τα χρώματα προσδίδουν φρεσκάδα στο προϊόν, προσελκύουν το μάτι και κάνουν το χρήστη να θέλει να μάθει περισσότερα και τελικά να το αποκτήσει.

11. Φωτογραφίες δράσης

Εμφανίστε δράση μέσα από τις φωτογραφίες σας καθώς αυτό διεγείρει τον θεατή. Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άνθρωποι στις φωτογραφίες σας εφόσον αυτό που κάνουν σχετίζεται με την εταιρεία ή το μήνυμα που θέλετε να περάσετε. Θα μπορούσαν να μιλάνε, να τρώνε, να ψωνίζουν κτλ.

 

Στην παραπάνω φωτογραφία μπορεί κανείς να αισθανθεί την κίνηση παρόλο που είναι στατική η εικόνα. Η ενέργεια δημιουργεί συναισθήματα και προκαλεί το ενδιαφέρον.

 

Το εικαστικό σας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της διαφήμισής σας. Οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν σε όλη την digital marketing στρατηγική σας κατά περίπτωση. Μην ξεχνάτε ότι το testing σε διαφορετικές επιλογές εικόνων αποτελεί απαραίτητη ενέργεια και συνιστάται πάντα.

 

 

Συντάκτρια: Μαρία Κρητικού

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΔείτε πως θα απευθυνθείτε σε επαγγελματικό ακροατήριο μέσω του Facebook και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό του

1 Μαΐου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops