Email Marketing: Συμβουλές για πιασάρικο subject line (θέμα)

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το email marketing αποτελεί μία μέθοδο προώθησης με πολλά πλεονεκτήματα: είναι οικονομική, με μετρήσιμα αποτελέσματα, διαχρονική και κατά περίπτωση, ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Το θέμα του email σας είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει το κατά πόσο οι παραλήπτες του θα το ανοίξουν. Αυτές οι λίγες λέξεις που θα το αποτελέσουν θα πρέπει λοιπόν να επιλεχθούν με πολύ προσοχή καθώς θα αποτελέσουν την πρώτη εντύπωση που θα δώσετε στους παραλήπτες σας και την ευκαιρία σας να ξεχωρίσετε ανάμεσα στο πλήθος.

 

1. Πείτε το σύντομα

Αν το θέμα σας είναι πολύ μεγάλο δεν θα εμφανιστεί ολόκληρο, ειδικά στις κινητές συσκευές. Και με το 40% των email να ανοίγονται από τα κινητά πρώτα, συνίσταται να χρησιμοποιείτε θέματα μικρότερα των 50 χαρακτήρων.

Αν έχετε ένα μεγάλο θέμα και προσπαθείτε να σκεφτείτε πώς θα το περικόψετε, σκεφτείτε ποιες λέξεις έχουν τη μικρότερη σημασία και αφαιρέστε τις ασήμαντες λεπτομέρειες.

 

2. Κάντε τους να αισθανθούν μοναδικοί

Email Marketing: Συμβουλές για πιασάρικο subject line (θέμα)

Η ψυχολογία της αποκλειστικότητας είναι ένα ισχυρό όπλο. Κάντε τους χρήστες να αισθανθούν ότι είναι «μέσα στα πράγματα», ότι είναι «δικά σας παιδιά», ότι είναι μοναδικοί για εσάς. Μπορείτε να δώσετε μία προσωπική χροιά στο θέμα σας, συμπεριλαμβάνοντας το όνομα ή το επίθετο του παραλήπτη. Στους χρήστες αρέσει να απευθύνεσαι με το όνομά τους, τους κάνει να αισθάνονται μοναδικοί.

Μία ακόμη τακτική personalization που μπορεί να φανεί αποτελεσματική είναι να συμπεριλάβετε το όνομα μιας πόλης στο θέμα σας. Αν για παράδειγμα γνωρίζετε ότι κάποιος χρήστης διαμένει στα βόρεια προάστεια, ένα newsletter με θέμα «5 νέα εστιατόρια στα Βόρεια Προάστια» ενδέχεται να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό και με υψηλό CTR και Open Rate. Φυσικά δεν θα πρέπει να το παρακάνετε, καθώς οι χρήστες συχνά ενοχλούνται όταν αντιλαμβάνονται ότι γνωρίζετε πολλά για αυτούς.

 

3. Χρησιμοποιείτε διαφορετικά Subject Lines

Τα newsletters τείνουν να έχουν καλά open rates στην αρχή αλλά έπειτα ακολουθεί πτωτική πορεία.

Αλλάζετε τακτικά το περιεχόμενό σας και μην επαναλαμβάνετε το ίδιο θέμα σε κάθε καμπάνια διαφορετικά οι παραλήπτες σας θα χάσουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους.

 

4. Κάντε σωστή στόχευση

Email Marketing: Συμβουλές για πιασάρικο subject line (θέμα)

Το περιεχόμενο της καμπάνιας σας μπορεί να είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο για κάποιους αλλά δεν θα είναι για όλους. Μπορεί να λάβετε ένα email από ένα εστιατόριο που σας προτείνει μπριζόλες ενώ είστε χορτοφάγοι ή μία προσφορά για δωρεάν μεταφορικά στην Αθήνα ενώ βρίσκεστε στην επαρχία.

Κάντε πιο προσωπική την εμπειρία των παραληπτών σας, χρησιμοποιώντας πληροφορίες για αυτούς που γνωρίζετε ήδη, π.χ. φύλο, τοποθεσία, ηλικία, επάγγελμα, ιστορικό αγορών, ενδιαφέροντα. Αν δεν γνωρίζετε και πολλά για τους παραλήπτες σας, τότε ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε να μάθετε κάποια πράγματα.

 

5. Μην δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε

Το θέμα του email σας, δίνει μία προσδοκία στον αναγνώστη για το τι θα ακολουθήσει. Σιγουρευτείτε ότι δεν “τάζετε” περιεχόμενο που δεν έχετε. Κάτι τέτοιο θα ενοχλήσει τους παραλήπτες σας και θα τους κάνει να χάσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντί σας. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε χαμηλότερο open rate και περισσότερα unsubscribes.

Αν για παράδειγμα το θέμα του email σας είναι «Εκπτώσεις 50% σε όλα τα γυαλιά ηλίου» και τελικά οι χρήστες ανοίξουν το email σας, κάνουν click και δουν ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ λίγα τα μοντέλα στα οποία υπάρχει αυτή η έκπτωση, τότε θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε εσάς και την επόμενη φορά που θα τους στείλετε ένα email, θα είναι περισσότερο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί να το ανοίξουν ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν και unsubscribe.

 

6. Βρείτε το κατάλληλο timing

Η αποστολή ενός email τη σωστή στιγμή με το σωστό subject line μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στο open και clickthrough rate. Για παράδειγμα αν έχετε ένα κατάστημα με δώρα θα μπορούσατε να στείλετε λίγο πριν τη Γιορτή της Ημέρας ένα newsletter με θέμα «Ψάχνεις δώρο για τη Γιορτή της Μητέρας; 5 ιδέες  που θα την συγκινήσουν» ή «10 απίθανα δώρα για την καλύτερη μαμά του κόσμου!» ή «Δωρεάν μεταφορικά για τη Γιορτή της Μητέρας».

 

7. Πείτε το λακωνικά και ευθέως

Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι ρίχνουν μια ματιά στα εισερχόμενά τους και αποφασίζουν πολύ γρήγορα ποια τους αρέσουν και ποια όχι. Έτσι όσο πιο σύντομο και σαφές είναι το θέμα σας, τόσο το καλύτερο για εσάς. Η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι απλή και κατανοητή, χωρίς πολύπλοκες έννοιες και δύσκολες λέξεις.

Η λογική των subject lines δεν πολλές διαφορές με αυτήν των Calls to Action. Τα θέματα που ξεκινούν με ένα ρήμα στην προστακτική τείνουν να είναι πιο δελεαστικά και κάνουν το χρήστη να αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει κάτι. Η χρήση της προστακτικής θα σας βοηθήσει να γίνετε σαφείς και ευθείς. Για παράδειγμα είναι καλύτερο να πείτε «Αυξήστε σήμερα τις πωλήσεις σας με τα social media» από το «Πώς να αυξήσετε τις πωλήσεις σας χρησιμοποιώντας τα social media».

 

8. Δημιουργήστε το αίσθημα του επείγοντος

Email Marketing: Συμβουλές για πιασάρικο subject line (θέμα)

Ένας τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή των παραληπτών σας και να τους κάνετε να θέλουν να δράσουν άμεσα, είναι να δημιουργήσετε το αίσθημα του επείγοντος. Θέματα που δημιουργούν την αίσθηση του επείγοντος μπορεί να σας δώσουν 22% υψηλότερο Open Rate, σύμφωνα με έρευνα του Hubspot

Χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “Μόνο για σήμερα ” ή “Λήγει σύντομα” ή “Προλάβετε!”, ενθαρρύνετε τους παραλήπτες σας να δράσουν άμεσα, πριν χάσουν την ευκαιρία.

Δείτε σε σχετικό άρθρο, πώς να αυξήσετε τις πωλήσεις δημιουργώντας το αίσθημα το επείγοντος.

 

9. Χρησιμοποιήστε αριθμούς

Όπως αναφέραμε προηγουμένως τα γενικά και ασαφή θέματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και θα πρέπει να αποφεύγονται. Αντίθετα, ένας τρόπος για να περάσετε ένα σαφές μήνυμα και να είστε ευθείς είναι ν… μιλήστε με αριθμούς. Τα ποσοστά, οι τιμές και γενικά οι αριθμοί δείχνουν ακριβώς το τι προσφέρετε και έτσι οι χρήστες μπορούν να έχουν τις σωστές προσδοκίες.

 

10. Χρησιμοποιήστε σύμβολα (κατά περίπτωση)

Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι η χρήση συμβόλων στο θέμα του email σας θα είναι αποτελεσματική αφού κάτι τέτοιο εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως η θεματολογία σας, το κοινό σας, το προφίλ της εταιρείας σας κτλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις πάντως, τα σύμβολα μπορεί να τραβήξουν την προσοχή του χρήστη, να κάνουν το e-mail να ξεχωρίσει και να «εξηγήσουν» πολύ γρήγορα στο χρήστη περί τίνος πρόκειται.

 

 

Συγγραφή: Μαρία Κρητικού

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΔείτε πως θα απευθυνθείτε σε επαγγελματικό ακροατήριο μέσω του Facebook και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό του

1 Μαΐου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops