Google Analytics: μια βουτιά πιο βαθιά

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τι ξέρουμε για τα Google Analytics; Πολλά. Αλλά η πιο ακριβής απάντηση είναι ότι αποτελούν θησαυρό γνώσης που μας βοηθά να μάθουμε πως αλληλεπιδρούν οι χρήστες με το site μας.

Ξέρετε όμως ότι πολλά από τα δεδομένα που παίρνουμε από τα Google Analytics μπορούν να αποτελέσουν στρατηγικό εργαλείο;

Θα τα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Παρακολούθηση των Web Core Vitals

Έχουμε αναφερθεί ξανά σε αυτά σε παλαιότερο άρθρο αλλά αξίζει μία επανάληψη.

Η Google έχει κάνει απόλυτα ξεκάθαρο ότι το πόσο γρήγορα φορτώνει το μεγαλύτερο στοιχείο της σελίδας, ο χρόνος που απαιτείται από την πρώτη επαφή του χρήστη με το site μέχρι τη στιγμή που πραγματικά μπορεί να αλληλεπιδράσει με το site και η σταθερότητα των στοιχείων του site κατά τη φόρτωση, αποτελούν τμήμα του παράγοντα κατάταξης με βάση την εμπειρία χρήστη. Και όλα αυτά αποτελούν το Core Web Vitals. Η Google έχει συχνά αναφερθεί στο πόσο σημαντικά είναι.

Μπορούμε να αντλήσουμε δεδομένα για αυτά μέσα από τα Google Analytics αρκεί να σετάρουμε custom events μέσω εξωτερικού κώδικα. Άπαξ και γίνει αυτό μπορούμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα στο Google Analytics. Συγκεκριμένα θα τα βρείτε στο Google Analytics > Behavior > Events > Top Events και κατόπιν κάντε μεταβολή στο Event Action.

Για να βρείτε τις σελίδες που δεν αποδίδουν, ψάξτε για αυτές που σκοράρουν πιο κάτω από το «καλά», το οποίο αποτελεί κρίσιμο σημείο για τη Google.

Μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη των παραπάνω εν όσω κάνετε τις αλλαγές που πρέπει και έτσι να ελέγχετε την αποδοτικότητά τους.

 

Βρείτε (και διορθώστε) τα 404

Το τελευταίο πράγμα που σας χρειάζεται είναι να έρχονται οι χρήστες στο site σας και να πέφτουν επάνω σε μια σελίδα με το μήνυμα «oops, η σελίδα που ψάχνετε δεν βρέθηκε».  Αυτό μπορεί να συμβεί για μία σειρά από λόγους:

  • Ένα link που δεν έχει κοινοποιηθεί σωστά
  • Ένα ξεχασμένο redirect
  • Μία λέξη γραμμένη λάθος, κλπ

Είναι σημαντικό να βρείτε αυτά τα λάθη και να τα διορθώσετε το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην διαταράσσεται η εμπειρία του χρήστη και να παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

Ο ευκολότερος τρόπος για να εντοπίσετε τέτοια URL είναι να πλοηγηθείτε σε μία σελίδα στο site σας που ξέρετε ότι δεν υπάρχει. Όταν το λάθος 404 εμφανιστεί τότε αντιγράψτε το link και πηγαίνετε στα Google Analytics > Behavior > All Pages  και μεταφερθείτε στο Page Title. Εκεί θα κάνετε αναζήτηση με βάση αυτό που αντιγράψατε.

Θα εμφανιστεί μία λίστα με όλα τα στατιστικά που αφορούν στο 404. You’ll be shown one row with all of the stats for your 404 page. Αν κλικάρετε στον τίτλο θα δείτε μία νέα οθόνη με όλα τα URL που φέρνουν ως αποτέλεσμα μία σελίδα 404. Δείτε το παρακάτω video.

 

 

Αυτά είναι και τα URL που πρέπει να ερευνήσετε, να βρείτε το λόγο για τον οποίο οι χρήστες πηγαίνουν σε αυτά και τι χρειάζεται να κάνετε για να τα διορθώσετε.

Και όπως γράψαμε παραπάνω, οι διορθώσεις μπορεί να είναι η δημιουργία περιεχόμενου, η διόρθωση ενός link ή επανακατεύθυνση ενός link.

Βρείτε και αξιοποιήστε τις εύκολες ευκαιρίες κίνησης

Η κονσόλα αναζήτησης (Search Console) είναι ένα μοναδικό εργαλείο SEO καθώς μας παρέχει πληροφορίες για το πως το site μας αποδίδει στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Είναι βέβαια λίγο δύσκολη στο χειρισμό (δεν έχει την απλότητα του Google Analytics) αλλά αξίζει να ψάξετε.

Στα Google Analytics, κάτω από το Acquisition, θα βρείτε το Search Console. Αν τα analytics είναι σωστά συνδεδεμένα τότε θα μπορείτε να δείτε πληροφορίες που αφορούν τη θέση σας, το CTR, δεδομένα που αφορούν αναζητήσεις και δεδομένα που αφορούν σελίδες προορισμού.

Έτσι, αν πάτε στο Google Analytics > Acquisition > Search Console > Query, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προηγμένη αναζήτηση για να βρείτε τα στοιχεία που θέλετε. Στο παρακάτω παράδειγμα έχουμε συμπεριλάβει, Μέση Θέση μικρότερη του 10, Μέση Θέση μεγαλύτερη του 3 και CTR κάτω του 5%.

Με την εφαρμογή αυτού του φίλτρου θα πάρετε μία λίστα από λέξεις-κλειδιά στις οποίες σκοράρετε μεν καλά αλλά θα «έπαιρναν» και λίγη ώθηση. Το να αυξήσετε το CTR μπορεί να είναι απλή διαδικασία όπως η αλλαγή στα meta-descriptions ή η δοκιμή νέων μικρών ετικετών. Υψηλότερο CTR μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση στην κατάταξη αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνει, σίγουρα θα φέρει αύξηση στην κίνηση.

Επαγγελματική συμβουλή: ο μόνος τρόπος να ξέρετε τι επηρεάζει την κίνηση προς το site σας είναι να παρακολουθείτε τις αλλαγές που κάνετε. Η ανανέωση  μίας σελίδας, η διόρθωση ένος link ή μία νέα προσθήκη μπορεί να είναι αρκετή για να αλλάξει την κατάταξη.

Η παρακολούθηση των αλλαγών στα σχόλια του Google Analytics μας επιτρέπει να βλέπουμε αυτή την επίδραση με μία ματιά. Όταν μία ημερομηνία έχει ένα σχόλιο, εμφανίζεται ένα εικονίδιο για να καταδείξει την αλλαγή. Οπότε αν δείτε μία διαφορετική κορυφή, μικρότερη ή μεγαλύτερη, μπορείτε να την αποδώσετε στην αλλαγή που κάνατε.

Ωστόσο καλό είναι να θυμόμαστε ότι συσχέτιση δεν σημαίνει πάντα αιτιότητα! Συνεχίστε να κάνετε τους δικούς σας ελέγχους έχοντας το σχόλιο ως αφετηρία.

Πηγή εικόνων: moz.com

Συγγραφή Άρθρου:Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops