SEO στις Εικόνες: Πως να βελτιστοποίησετε τις εικόνες σας για να εμφανίζονται στο Google Images

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Είστε κάτοχος ενός blog ή ενός site και αναρωτιέστε εάν είναι απαραίτητο να εισάγετε εικόνες στα άρθρα σας; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Οι εικόνες σε ένα άρθρο το κάνουν πιο ζωντανό και πραγματικά συμβάλουν στη βελτίωση του SEO.  Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε πως μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες στο site σας για το SEO.

Όταν βελτιστοποιείτε μία εικόνα σιγουρευτείτε πρώτα απ’ όλα πως είναι όσο πιο μικρή γίνεται σε μέγεθος. Όχι υπερβολικά μικρή όμως, για να μπορεί να την δει κάποιος. Σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τις διαστάσεις εικόνων που επικρατούν το internet ώστε να μπορεί να την κατεβάσει κάποιος. Μία καλά βελτιστοποιημένη εικόνα έχει το σωστό όνομα και το σωστό alt text (alternative text), ώστε να μπορεί να διαβαστεί πιο σωστά από τις μηχανές αναζήτησης.

Χρησιμοποιήστε τις σωστές εικόνες

Οι εικόνες όταν τοποθετηθούν σωστά, θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει το άρθρο καλύτερα “Μία εικόνα ισούται με 1000 λέξεις”. Σίγουρα αυτό δεν ισχύει για την Google, όμως για τον αναγνώστη του άρθρου ισχύει 100%. Απεικονίστε αυτό που γράφετε με ένα διάγραμμα ή με μία εικόνα, για να γίνει πιο κατανοητό.

Εάν έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε δικές σας φωτογραφίες, τότε μην το σκεφτείτε καθόλου. Για παράδειγμα η σελίδα που απεικονίζει την εταιρεία σας χρειάζεται φωτογραφίες από την ομάδα σας, όχι κάποια φωτογραφία από image bank.

Η εικόνα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχει το ίδιο θέμα με το άρθρο σας. Εάν χρησιμοποιήσετε μία εικόνα απλά για να μην είναι κενό το άρθρο, τότε είναι σίγουρα λάθος.

Ο λόγος που αναφέρουμε να χρησιμοποιείτε σωστές εικόνες είναι ο εξής: Μία εικόνα που περιβάλλεται από παρεμφερές με εκείνη κείμενο, ανεβαίνει πιο ψηλά στις κατατάξεις. Περισσότερες πληροφορίες πιο κάτω!

Σωστές εικόνες

Προετοιμάστε τις εικόνες για το άρθρο ή το site σας

Αφού βρείτε τις σωστές εικόνες που θα χρησιμοποιήσετε είτε είναι απλή εικόνα, είτε κάποιο γράφημα, είτε μία φωτογραφία, το επόμενο βήμα είναι να τις βελτιστοποιήσετε για να τις χρησιμοποιήσετε στο site. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας:

Χρησιμοποιήστε το σωστό όνομα αρχείου

Το SEO στις εικόνες γνωστό και ως image SEO, ξεκινάει από το σωστό όνομα αρχείου εικόνας. Φυσικά και αυτό είναι το πρώτο μέρος που θα χρησιμοποιήσετε την λέξη κλειδί που σας ενδιαφέρει. Αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η Google να γνωρίζει αυτή η εικόνα περί τίνος πρόκειται. Είναι πολύ απλή διαδικασία, πχ. εάν η εικόνα σας αφορά την Ακρόπολη, το όνομα της εικόνας δεν πρέπει να είναι DSC8493.jpg, αλλά akropoli-athina.jpg Το κύριο θέμα της εικόνας, είναι η Ακρόπολη για αυτό και το τοποθετήσαμε στην αρχή. Προσοχή! Χρησιμοποιούμε πάντα ξένους χαρακτήρες στο όνομα του αρχείου, μιας και ακόμα δεν είναι 100% συμβατοί οι Ελληνικοί χαρακτήρες.

Μέγεθος αρχείου

Μειώστε το μέγεθος του αρχείου

Το επόμενο βήμα για να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας, είναι να σιγουρευτείτε ότι έχετε μία αρκετά συμπιεσμένη εικόνα. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν, εμείς προτείνουμε εργαλεία όπως το jpegmini. Φυσικά πριν ανεβάσετε τίποτα στο site, προτού να έχετε βεβαιωθεί πως το ποσοστό της ποιότητας της εικόνας που μειώθηκε είναι αποδεκτό και δεν την κατέστρεψε.

Προσθέστε την εικόνα στο άρθρο

Μην τοποθετήσετε την εικόνα όπου να ναι στο άρθρο. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η σωστή τοποθέτηση της εικόνας είναι δίπλα / πάνω / κάτω από το παρεμφερές κείμενο.

Προσθέστε την εικόνα στο άρθρο

Χρησιμοποιήστε λεζάντες

Η λεζάντα ή αλλιώς caption, είναι το κείμενο που συνοδεύει μία εικόνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μία εικόνα περιβάλλεται από ένα γκρι πλαίσιο και στο κάτω μέρος έχει μία λεζάντα. Γιατί η λεζάντα είναι τόσο σημαντική για το SEO; Οι αναγνώστες χρησιμοποιούν αυτό το μικρό κείμενο – λεζάντα για να διαβάσουν στα γρήγορα ένα άρθρο. Μαζί με τις επικεφαλίδες του άρθρου το επόμενο πράγμα που κοιτάνε είναι οι λεζάντες μαζί με τις εικόνες. Λέγεται μάλιστα πως οι λεζάντες διαβάζονται 300% περισσότερες φορές από ολόκληρο τον κορμό του άρθρου.

Δεν χρειάζεται όμως να χρησιμοποιείτε λεζάντες σε όλες τις εικόνες. Ανάλογα με το ύφος της φωτογραφίας θα κρίνετε εάν χρειάζεται να τοποθετήσετε λεζάντα ή όχι. Η ιδέα είναι ότι πρέπει να τοποθετούνται λεζάντες όπου υπάρχει νόημα για τον επισκέπτη να τις διαβάσει. Διαβάστε το άρθρο σας πρώτα σαν επισκέπτης και στη συνέχεια θα καταλάβετε που χρειάζεται και που όχι.

χρησιμοποιήστε λεζαντες

Alt text και Title text

Το alt text τοποθετείται στην εικόνα, για να υπάρχει ένα περιγραφικό κείμενο όταν η εικόνα, για κάποιον λόγο αργεί ή δεν έχει φορτώσει. Έτσι θα εμφανιστεί το alt text ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν κενό. Βεβαιωθείτε ότι στο alt text περιλαμβάνεται η λέξη κλειδί που σας ενδιαφέρει και περιγράφει την εικόνα.

Όταν περνάει το ποντίκι από πάνω από μία εικόνα, ο Internet Explorer εμφανίζει το alt text ως tooltip, ενώ ο Chrome εμφανίζει το title. Το title text είναι πολύ κοινό με το alt text και οι περισσότεροι απλά κάνουν αντιγραφή – επικόλληση.

Η Google δεν μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενο μίας εικόνας όμως μπορεί να διαβάσει το alt text και το title text, έτσι με αυτό τον τρόπο μπορείτε να «εξηγήσετε» στην Google τι περιλαμβάνει η εικόνα. Δεν χρειάζεται να γράψετε μεγάλα κείμενα, όσο πιο συνοπτικά γίνεται τόσο το καλύτερο, απλά φροντίστε να έχει τις λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρουν.

alt text και title text

XML image sitemaps

Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα το παρακάτω κείμενο σχετικά με τα xml image sitemaps:

«To give Google information about images on your site, you’ll need to add image-specific tags to a sitemap. You can use a separate sitemap to list images, or you can add image information to an existing sitemap. Use the method works for you!»

Έπειτα από αυτή την ανακοίνωση η επόμενη ενέργεια όλων των ιδιοκτητών sites που ασχολούνται με το SEO ήταν να δημιουργήσουν και να προσθέσουν ένα νέο XML στο Search console που αφορούσε αποκλειστικά τις εικόνες. Έτσι θα βοηθήσετε την Google να “διαβάσει” καλύτερο τις εικόνες του site σας. Οπότε φροντίστε να το κάνετε και εσείς στο δικό σας.

xml image sitemaps

Συνοπτικά

Το image SEO εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η Google βρίσκει αμέτρητες εικόνες στο διαδίκτυο καθημερινά και εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές μας, έχετε πολλές πιθανότητες να εμφανιστούν οι εικόνες σας στο Google images.

  • Χρησιμοποιείστε αντιπροσωπευτικές εικόνες που περιγράφουν το κείμενο σας
  • Διαλέξτε το σωστό όνομα αρχείου για την εικόνα
  • Φροντίστε για το σωστό μέγεθος εικόνας
  • Συμπιέστε την εικόνα όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να χαλάσει η ποιότητα
  • Χρησιμοποιείστε λεζάντες
  • Χρησιμοποιήστε alt text και title text
  •  Δημιουργήστε image XML sitemap.

Συγγραφή άρθρου: Ζένιος Κυριάκος

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops