Storytelling για επιχειρήσεις: Τι είναι και πως θα φτιάξετε μια τέλεια ιστορία

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το storytelling είναι ένα τρομερό επικοινωνιακό εργαλείο που επιτρέπει στα brands να έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τους πελάτες τους. Διηγώντας μια ιστορία, οι επιχειρήσεις μοιράζονται πληροφορίες ή συστήνουν το brand τους στους πελάτες τους. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική ιστορία ώστε να δελεάσει τον πελάτη σας. Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει το storytelling στην επιχείρησή σας, αλλά και πως θα το χρησιμοποιήσετε σωστά.

ΆγκυραΤι ακριβώς είναι το storytelling;

Storytelling σημαίνει διήγηση μιας ιστορίας. Αντί να απαριθμείτε γεγονότα που αφορούν την επιχείρησή σας, τα προιόντα και τις υπηρεσίες σας, είναι πιο εύκολο επικοινωνιακά να πείτε τη δική σας ιστορία στους πιθανούς σας πελάτες. Αυτό βοηθά στο να ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές αλλά και επιτρέπει στους πελάτες σας να θυμούνται πιο εύκολα τι σας αντιπροσωπεύει μέσα από μια ιστορία. Οι ιστορίες στον επιχειρηματικό τομέα δίνουν ώθηση στα brands να ενωθούν με τους πελάτες τους με έναν βαθύτερο, και γεμάτο νόημα τρόπο.

Ουσιαστικά προσωποποιείτε την επιχείρησή σας και έτσι οι πελάτες σας είναι πιθανό πως θα επιλέξουν εσάς ανάμεσα στους ανταγωνιστές σας. Χρησιμοποιήστε το storytelling για να επικοινωνήσετε με ποικιλία πελατών. Μπορείτε ακόμα και να εξηγήστε τεχνικές λεπτομέρειες  μέσω μιας ιστορίας για να πείσετε τους πελάτες σας να σας επιλέξουν. Στο storytelling δεν χρησιμοποιούμε πληροφορίες και λεπτομέρειες που δεν επηρεάζουν την απόφαση του πελάτη μας να μας επιλέξει.

Πηγή: Unsplash.com / Ugo Mendes Donelli

Μια ιστορία περιέχει λεπτομέρειες όπως τα κίνητρα της ομάδας σας, τις αξίες και την ηθική της επιχείρησης, αλλά και την κουλτούρα αυτής. Αφουγκράζεται και κατανοεί τις ανάγκες και τους προβληματισμούς του πελάτη και προσφέρει πληροφορίες που τον οδηγούν σε ένα όμορφο διήγημα και όχι σε ένα “ξύλινο” κείμενο. Μέσω του storytelling δείχνετε στους πελάτες σας πως η επιχείρησή σας είναι κάτι παραπάνω από ένα brand. Είναι μια ολόκληρη ιστορία, με ζωντάνια, συναισθήματα, και εξέλιξη.

ΆγκυραΠώς θα με βοηθήσει το storytelling;

 

Πηγή: Unsplash.com / Ian Schneider

Όπως έχετε καταλάβει μέχρι στιγμής, αυτό το πανίσχυρο εργαλείο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην επιχείρησή σας, όπως:

  • Υψηλό engagement πελατών και υπαλλήλων: Ενωθείτε με τους πελάτες σας σε ένα βαθύτερο και προσωποποιημένο επίπεδο. Παράλληλα δίνετε την ευκαιρία στους υπαλλήλους σας να κατανοήσουν καλύτερα τη φιλοσοφία σας και να γίνουν πιστοί σας σύμμαχοι.
  • Δημιουργία αναμνήσεων: Όσο περισσότερο κάποιος σκέφτεται ένα προιόν ή ένα brand, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει όντως πελάτης. Οι ιστορίες βγάζουν νόημα για τους ανθρώπους και δημιουργούν αναμνήσεις.
  • Πυροδότηση συναισθημάτων: Μέσα από τις ιστορίες δημιουργήστε συναισθήματα στους υποψήφιους πελάτες σας. Τα συναισθήματα οδηγούν τους υποψήφιους πελάτες σας να λάβουν δράση.
  • Κερδίστε τον ανταγωνισμό: Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το storytelling ξεχωρίζουν ανάμεσα στις υπόλοιπες. Δώστε στη διήγηση ιστοριών μια ευκαιρία και ελάτε κοντά με το κοινό σας, δημιουργώντας φοβερές εντυπώσεις.

ΆγκυραΠώς θα το χρησιμοποιήσω στην επιχείρησή μου;

Μπορείτε να κάνετε χρήση της μεθόδου storytelling ακολουθώντας μερικά απλά βήματα. Οι ειδικοί της GIM έχουν συλλέξει για εσάς απλούς και κατανοητούς τρόπους ώστε να πετύχετε το εγχείρημα αυτό.

Άγκυρα1. Ορίστε το κοινό σας

Αρχικά πρέπει να κάνετε μια έρευνα για να ανακαλύψετε σε ποιο κοινό θέλετε να μοιραστείτε την ιστορία σας. Επιπλέον, πρέπει να καθορίσετε τον σκοπό και τον στόχο της ιστορίας σας. Θέλετε να πουλήσετε ένα προϊόν; Μήπως θέλετε να γνωστοποιήσετε το brand σας στους υποψήφιους πελάτες σας; Αν θέλετε να πουλήσετε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, ή αν θέλετε να ανεβάσετε το brand awareness, τότε πρέπει να σκεφτείτε ποιο μερίδιο του κοινού σας είναι πιθανό να ενδιαφερθεί.

Πηγή: Unsplash.com / Joel Reyer

Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να κάνετε έρευνα αγοράς. Είναι σημαντικό να δείτε ποιοι είναι οι ενεργοί σας πελάτες και σε ποιούς θέλετε να απευθυνθείτε. Η δημιουργία ενός customer persona είναι πολύ χρήσιμη για να γράψετε μια ιστορία με νόημα. Επιπρόσθετα, με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψετε και σε ποια μέσα θα δημοσιεύσετε την ιστορία σας. Θα έχει τη μορφή email ή θα είναι ένα βίντεο στα social media;

Άγκυρα2. Προσδιορίστε το μήνυμά σας

Αφού ορίσετε το κοινό σας, σκεφτείτε καλά ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε και να μοιραστείτε με αυτό. Μπορεί να θέλετε να τονίσετε ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες σας ή να μοιραστείτε μια ηθική που ακολουθείτε στην επιχείρησή σας. Για να προσδιορίσετε την ιστορία σας πρέπει να σκεφτείτε ποιος διηγείται αυτή την ιστορία, ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε, αλλά και ποια θα είναι η πρώτη εντύπωση που θα αφήνετε στους αναγνώστες σας. Εν συνεχεία, αναλογιστείτε πως θα χρησιμοποιήσετε αυτό το μήνυμα για να δημιουργήσετε συναισθήματα στο κοινό.

Πηγή: Unsplash.com / Esteban Lopez

Άγκυρα3. Επιλέξτε έναν ήρωα

Κάθε καλή ιστορία έχει κάποιον ήρωα! Αυτός ο ήρωας μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που δίνει λύση σε κάποιο πρόβλημα. Παρουσιάστε τον ήρωα με τέτοιον τρόπο που θα επιτρέψει στον αναγνώστη (πιθανό πελάτη) να ταυτιστεί μαζί του, Αναλογιστείτε πως συνδέεται με το brand σας. Δημιουργήστε έναν ήρωα που θα αντικατοπτρίζει τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των υποψήφιων πελατών σας. Μετά, φτιάξτε μια διαμάχη και μια επίλυση στην ιστορία σας με πρωταγωνιστή τον ήρωά σας.

Άγκυρα4. Κάντε ένα προσχέδιο

Αφού τακτοποιήσετε όλες τις λεπτομέρειες, είναι η ώρα να αρχίσετε να γράφετε την ιστορία σας. Το storytelling χρειάζεται ένα καλό προσχέδιο και επεξεργασία αυτού μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό σημείο και να είναι ξεκάθαρο. Για αυτή τη δουλειά θα χρειαστείτε έμπειρους copywriters που γνωρίζουν πως θα απογειώσουν την ιστορία σας με τη φωνή του brand σας. Μην αμελήσετε να εντάξετε και CTAs (call-to-action) ώστε να προσκαλέσετε τους πελάτες σας να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο του buyer’s journey και να κάνουν την πολυπόθητη αγορά.

Άγκυρα

Πηγή: Unsplash.com / Toa Heftiba

Χρήσιμες συμβουλές

Ακολουθήστε τα παρακάτω tips για αποτελεσματικό storytelling που θα συγκινήσει το κοινό σας.

  • Απλότητα: Μη συμπεριλάβετε πολλές λεπτομέρειες στην ιστορία σας, και κρατήστε τη σύντομη ώστε να μη χάνεται το ενδιαφέρον.
  • Εξασκηθείτε: Όσο περισσότερο εξασκείτε την αφήγηση της ιστορίας σας, τόσο πιο καλοί θα γίνετε στο να τη μοιράζεστε με άλλους.
  • Ειλικρίνεια: Η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια θα απογειώσουν την ιστορία σας αλλά και το brand σας.
  • Αξία: Προσθέστε τις λεπτομέρειες που προσδίδουν αξία στην επιχείρησή σας μέσα στην ιστορία σας και αναδείξτε τες.

Οι ειδικοί της GIM είναι κοντά σας για να σας συμβουλέψουν ως προς τη στρατηγική content marketing που θα φέρει οφέλη στην επιχείρησή σας. Ανακαλύψτε τις υπηρεσίες μας κλείνοντας ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού.

 

Κλείστε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού

 

Επιμέλεια: Ελένη Κουμπαράκη

Πηγή εικόνας προφίλ: Unsplash.com / S O C I A L . C U T

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτόΑς ρίξουμε μια ματιά στο πως η Google επεξεργάζεται τις αναζητήσεις μας. Κατ’ αρχάς, η Google έχει ως στόχο να παρέχει

17 Απριλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops