Πώς μπορούν οι διαφημίσεις στη Google να σας φέρουν κέρδος

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Συχνά ακούμε από κόσμο που επικοινωνούμε καθημερινά πως η διαφήμιση στο Google Ads είναι ακριβή. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τη διαφήμιση στο Google ως έξοδο και όχι ως επένδυση…

Η απάντηση μας είναι περιέργως πως έχουν δίκιο! Διότι αν η διαφήμιση στη Google σε ζημιώνει αντί να σου φέρνει κέρδος, τότε είναι λογικό να θέλεις να τη διακόψεις.

Δε φταίει όμως το εργαλείο που ονομάζεται Google Ads, αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το εργαλείο.

Συμβαίνει συχνά να βλέπουμε ότι οι διαφημιζόμενοι χρησιμοποιούν αναποτελεσματικές και λάθος πρακτικές, με αποτέλεσμα οι διαφημίσεις να μη λειτουργούν, αλλά το κόστος τους να τρέχει. Αποτέλεσμα; Μειώνουν το διαφημιστικό budget σε αυτόν τον τομέα και καταλήγουν τελικά να κάνουν μεγαλύτερο κακό στην επιχείρησή τους.

Διότι πολύ απλά, οι διαφημίσεις στη Google, αν σχεδιαστούν και χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να γίνουν πολύ επικερδείς και καθόλου ζημιογόνες.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τι συμβαίνει λάθος, αν οι διαφημίσεις σας δεν πηγαίνουν όπως θα θέλατε και τι πρέπει να κάνετε, για να σας φέρνουν κέρδος.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που γίνονται στα Google Ads;

Ένα συχνό λάθος που γίνεται στα Google Ads είναι ότι χρησιμοποιείται μόνο μία διαφήμιση, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα για εναλλακτικές. 

Ας δούμε ένα παράδειγμα από ένα e-shop που πουλάει εργαλεία, στο οποίο η πλειοψηφία των κλικ έρχεται από τις λέξεις-κλειδιά: Αλυσοπριονα, Εργαλεια κηπου, Αεροσυμπιεστες.

Για την πρώτη λέξη-κλειδί, κάνουμε την αναζήτηση και εμφανίζεται η διαφήμιση:

 «Ποιοτικά βενζινοκίνητα & ηλεκτρικά αλυσοπρίονα. Κάντε αγορές Online!».

Επαναλαμβάνοντας την αναζήτηση στο Google, και αν η καμπάνια ήταν καλοστημένη θα έπρεπε να εμφανιστεί μια άλλη εναλλακτική διαφήμιση. Ο λόγος είναι πως τα Best Practices διεθνώς λένε πως φτιάχνουμε παραπάνω από μία διαφημίσεις και καθώς εναλλάσσονται αυτόματα οι διαφημίσεις από το Ads, μετράμε κατά πόσο συμφέρουσα είναι η κάθε εκδοχή της διαφήμισης.

Μόνο εφόσον τεστάρουμε δεκάδες διαφημίσεις και έχουμε αξιόπιστο στατιστικό δείγμα που να αποδεικνύει πως μια διαφήμιση είναι κερδοφόρα μπορούμε να περιορίσουμε το split testing (αλλά ποτέ δε το σταματάμε πλήρως).

Δυστυχώς στη περίπτωση του παραδείγματός μας εμφανιζόταν συνεχώς η ίδια διαφήμιση!

Μια τέτοια περίπτωση θα είναι ζημιογόνα και συνεπώς με κάθε κλικ στη διαφήμιση η επιχείρηση χάνει λεφτά.

Και κάπως έτσι μπορούμε να πάμε στο δεύτερο συχνό λάθος στα Google Ads, ότι δηλαδή δεν φτιάχνονται πιο εξειδικευμένες διαφημίσεις για συγκεκριμένα keywords.

Στο παράδειγμα που αναφέραμε, υπάρχουν και τα keywords «βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα» και «ηλεκτρικά αλυσοπρίονα». Όταν γίνεται αναζήτηση για αυτά, θα πρέπει να εμφανίζεται διαφορετική, πιο εξειδικευμένη διαφήμιση, και όχι πάλι η ίδια διαφήμιση για τα αλυσοπρίονα.

Είναι γεγονός πως ακόμα και ο καλύτερος διαφημιστής στον κόσμο δεν μπορεί να φτιάξει την τέλεια διαφήμιση με την πρώτη φορά! (βλ. Perry Marshall και άλλους αναγνωρισμένους ειδικούς στο Google Ads, και διαβάστε σχετικά στο Support Center της Google). Επίσης, δεν είναι εξ ορισμού εφικτό μια διαφήμιση να καλύπτει «όλα τα γούστα».

Ποια είναι η ρίζα του προβλήματος; Με βάση όλα τα παραπάνω οδηγούμαστε το τρίτο και κυριότερο λάθος που συμβαίνει με τα Google Ads. Ότι δεν υπάρχει έξυπνος στόχος για τη διαφημιστική καμπάνια, ούτε η σωστή καθοδήγηση. Ότι ο στόχος της διαφημιστικής καμπάνιας ήταν τα views και τα κλικ με χαμηλό κόστος ανά κλικ (CPC) και όχι το να έρθουν πελάτες μέσω της διαφήμισης.

Σημασία όμως δεν έχουν τα κλικ!

Στόχος της διαφήμισης Google Ads και κάθε άλλης μορφής προωθητικής ενέργειας πρέπει να είναι το θετικό ROI (επιστροφή στην επένδυση). Δηλαδή, αν δίνουμε 1 ευρώ στη διαφήμιση και μας φέρνει πίσω πάνω από 1 ευρώ είμαστε κερδισμένοι.

Σημασία δεν έχουν τα πολλά κλικ ή οι πολλές θεάσεις, αν αυτή η επισκεψιμότητα δε συμβάλλει στην κερδοφορία.

Μια επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια που φέρνει κέρδος αποτελεί μια έξυπνη ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

Μια διαφημιστική καμπάνια που φέρνει κλικ και θεάσεις αποτελεί ΈΞΟΔΟ.

Αυτή είναι η διαφορά κρίσιμης σημασίας μεταξύ ενός Google Ads account φτιαγμένου από έναν έμπειρο επαγγελματία (και μια εταιρία με εξειδίκευση στο Google Ads) και ενός Ads account φτιαγμένου πρόχειρα από κάποιον που γνωρίζει τα «βασικά».

google ads 2

Best practices στα Google Ads

Καθώς πλέον εν έτει 2023 τα Google Ads είναι ένα βασικό εργαλείο online διαφήμισης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητές του και να ακολουθηθεί μια αποτελεσματική στρατηγική που θα μετατρέψει την καμπάνια σε επένδυση για μεγαλύτερα κέρδη από έξοδο που ήταν.

Τα best practices που ακολουθούνται αυτή τη στιγμή διεθνώς είναι:

  • Χρήση όλων των κατηγοριών διαφημίσεων, όπως responsive search ads, dynamic search ads, display ads, video ads & shopping ads.
  • Προσεκτική και ενδελεχής έρευνα των λέξεων-κλειδιά και στόχευση σε αυτά που ενδιαφέρουν το brand και φέρνουν πωλήσεις.
  • Optimization των landing pages με έμφαση στο CRO, έτσι ώστε ο επισκέπτης να γίνεται πελάτης.
  • Αυτοματισμός των Google Ads, ώστε τα υπάρχοντα δεδομένα να αξιοποιούνται, για να γίνεται καλύτερη στόχευση των χρηστών.
  • Έμφαση στη σωστή στόχευση των χρηστών μέσω αξιοποίησης των δεδομένων τους από πολλαπλές πηγές, όπως social media, CRM, lead generation forms κλπ.
  • Δημιουργία ad groups με συναφή στοιχεία και γλώσσα σε κάθε διαφήμιση, ώστε να υπάρχει συνέπεια.
  • Συνεχής καταγραφή των στατιστικών και των αποτελεσμάτων κάθε προσπάθειας μέσω του Google Ads Conversion Tracking, ώστε να καταγράφεται ακριβώς από ποια διαφήμιση, λέξη κλειδί ή placement ήρθε η παραγγελία, πόσα ξοδέψαμε και πόσα εισπράξαμε.

Επίλογος

Συμπερασματικά, λοιπόν, στα χέρια ενός ειδικού είναι απίθανο το Google Ads να μη φέρει κερδοφορία, αν αξιοποιηθούν αποτελεσματικά όλες οι δυνατότητες που μας δίνει η Google.

Μια επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια Google Ads μπορεί να αποτελέσει μια καταπληκτική επένδυση για οποιαδήποτε επιχείρηση και ιδιαίτερα για e-shops, όπου τα πάντα καταγράφονται στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη κερδοφόρα καμπάνια σας με διαφημίσεις στη Google που θα αυξήσουν θεαματικά τις πωλήσεις σας!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΔείτε πως θα απευθυνθείτε σε επαγγελματικό ακροατήριο μέσω του Facebook και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό του

1 Μαΐου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops