8 tips για έναν επιτυχημένο διαγωνισμό στο Facebook

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Το να τρέξετε έναν διαγωνισμό στο Facebook/Instagram αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να ενδυναμώσετε το brand σας και να κερδίσετε νέους followers στα social media. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες εύκολες πρακτικές προκειμένου να τρέξετε έναν επιτυχημένο διαγωνισμό στο Facebook, με αποτελέσματα.

Κατεβάστε δωρεάν το top ebook για να διαχειρίζεστε σωστά τα Social Media!

1. Θέστε σαφείς στόχους

Γιατί θέλετε να τρέξετε τον διαγωνισμό; Αν απλώς ακούσατε ότι είναι καλή ιδέα, ήρθε η ώρα να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Το να έχετε σαφείς στόχους θα σας βοηθήσει να πάρετε όλες τις αποφάσεις που χρειάζεται όταν δημιουργείτε το διαγωνισμό σας.

Θέλετε να προωθήσετε ένα νέο προϊόν; Να αυξήσετε τους παραλήπτες του newsletter σας; Να κερδίσει η σελίδα σας περισσότερα likes; Εστιάστε σε ένα-δύο στόχους που θα είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί και σχετικοί.

2. Επιλέξτε τον τρόπο συμμετοχής

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τρέξετε έναν διαγωνισμό στο Facebook ή το Instagram και αυτός που θα επιλέξετε εξαρτάται πάντα από τους στόχους σας. Δώστε βάση σε μερικές ιδέες και επιλέξτε τις ιδανικές για εσάς:

Διαγωνισμός με landing page

Εικόνα με τρεις κοπέλες, αντηλιακά και πεδία προς συμπλήρωση
Landing page διαγωνισμού / Frezyderm

Ένας από τους πιο οργανωμένους τρόπους για να τρέξετε έναν διαγωνισμό αποτελεί να δημιουργήσετε στο site σας μία σελίδα (landing page) στην οποία θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται ο χρήστης: φωτογραφίες, κείμενο, όροι χρήσης (με link), φόρμα συμμετοχής και/ή social media buttons για τη συμμετοχή. Δημιουργώντας μία σελίδα για τον διαγωνισμό σας (με τη βοήθεια κάποιου developer) μπορείτε αφενός να βάλετε όσες πληροφορίες θέλετε και αφετέρου να τον προωθήσετε με όποιον τρόπο θέλετε εσείς π.χ. με promoted post.

Κάντε Like ή Share στο Post

Εταιρική δημοσίευση στο Facebook με εικόνα προϊόντος
Like & Share διαγωνισμός στο Facebook / Facebook.com

Το «Κάντε Like και κερδίστε» αποτελεί έναν από τους πιο απλούς τρόπους για να τρέξει κανείς έναν διαγωνισμό στο Facebook & στο Instagram.

Κάντε σχόλιο στο Post

Ένας εξίσου εύκολος τρόπος για διαγωνισμό με τον παραπάνω, με το πλεονέκτημα ότι ένα σχόλιο έχει μεγαλύτερη απήχηση σε σχέση με το Like καθώς ο αλγόριθμος δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα σχόλια από τα likes. Αντί να ζητήσετε από τον κόσμο να κάνει ένα απλό σχόλιο, ζητήστε κάτι συγκεκριμένο όπως να απαντήσει σε μία ερώτηση, να διαλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές, να πει τη γνώμη του για ένα επίκαιρο θέμα ή να βρει τη λεζάντα για μία φωτογραφία.

Κάντε Like/Follow στη Σελίδα

Screenshot διαγωνισμού στο Facebook
Διαγωνισμός σελίδας στο Facebook / Facebook.com

Αν θέλετε να αυξήσετε τα page likes/follows της σελίδας σας, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το ζητήσετε από τους χρήστες. Το μόνο μικρό πρόβλημα είναι ότι το Facebook έχει απαγορεύσει το like-gating, δηλαδή το να υποχρεώνονται οι χρήστες να κάνουν like σε μία σελίδα προκειμένου να τους εμφανιστεί μία σελίδα συμμετοχής σε διαγωνισμό. Κανείς όμως δεν σας απαγορεύει να το ζητήσετε ευγενικά. Άλλωστε όταν υποχρεώνετε τους χρήστες να κάνουν like στη σελίδα σας, τότε πιθανότατα να γεμίσετε με χρηστες που δεν ενδιαφέρονται για την εταιρεία σας αλλά μόνο για τον διαγωνισμό σας. Έτσι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από τους χρήστες να κάνουν like στη σελίδα σας, όχι όμως υποχρεωτικά. Αν τρέχετε το διαγωνισμό σας μέσω κάποιας landing page, μπορείτε σε κάποιο σημείο πριν τη συμμετοχή να προσθέσετε ένα facebook like button ή like box, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Φόρμα συμμετοχής

Οι φόρμες συμμετοχής αποτελούν έναν βολικό τρόπο για να τρέξετε έναν διαγωνισμό αφού έτσι, μπορείτε να πάρετε όσα στοιχεία σας ενδιαφέρει (π.χ. email, όνομα, ηλικία, περιοχή). Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι όσο καλό κι αν είναι το δώρο σας ο κόσμος δεν θα συμμετάσχει αν τον υποχρεώσετε να συμπληρώνει τα στοιχεία του για αρκετή ώρα. Για την ακρίβεια όσο λιγότερα στοιχεία ζητήσετε, τόσο το καλύτερο. Φυσικά το ποια στοιχεία θα ζητήσετε εξαρτάται από το στόχο σας αλλά σε γενικές γραμμές απλώς και μόνο το email του συμμετέχοντα θα μπορούσε να είναι αρκετό. Πάροχοι υπηρεσιών όπως τα TabSiteShortStackPagemodoWishpond θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε φόρμες.

Διαγωνισμός φωτογραφίας

Οι διαγωνισμοί φωτογραφίας είναι πάντοτε διασκεδαστικοί και πιασάρικοι. Μπορείτε να ζητήσετε από τους χρήστες να επιλέξουν μία φωτογραφία ή και να αναρτήσουν. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει με τη βοήθεια κάποιας υπηρεσίας ή με απλή ανάρτηση στο Facebook, κάνοντας επίσης tag την σελίδα σας ή χρησιμοποιώντας κάποιο brand hashtag.

Δημοσίευση σε κοινωνικό δίκτυο εικόνα μπλε χρώματος με οδηγίες για διαγωνισμό
Οδηγίες διαγωνισμού σε εικόνα στο Facebook / Facebook.com

Μερικές ακόμη ιδέες αποτελούν τα εξής:

  • Βρείτε τη λεζάντα για τη φωτογραφία
  • Πείτε μας τη γνώμη σας για…
  • Απαντήστε στην ερώτηση
  • Κάντε tag στη φωτογραφία
  • Κατεβάστε το app

3. Επιλέξτε ένα ελκυστικό δώρο

Banner για giveaway του Κολομβούνη
Giveway του καταστήματος Κολομβούνης / eKolomvounis.gr

Αν θέλετε ο διαγωνισμός σας να έχει επιτυχία, το δώρο σας θα πρέπει να είναι ελκυστικό αλλά και σχετικό με την εταιρεία σας. Αν όμως δεν “σας παίρνει” για ένα ακριβό δώρο, τότε μπορείτε να κάνετε τη φύση του διαγωνισμού ελκυστική. Για παράδειγμα αν έχετε pet shop ένας διαγωνισμός φωτογραφίας κατοικιδίου θα προσελκύσει πολλούς περισσότερους (και σχετικούς με την εταιρεία σας) συμμετέχοντες από ό,τι ένας απλός διαγωνισμός. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει άλλο δώρο πέραν από την πρωτιά του μικρού τους φίλου, οι χρήστες θα συμμετέχουν με ευχαρίστηση και θα ζητήσουν και από τους φίλους τους να ψηφίσουν.

4. Δώστε έμφαση στους όρους συμμετοχής

Οι όροι συμμετοχής είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του διαγωνισμού σας. Μπορείτε εύκολα να βρεθείτε σε μπλεξίματα αν δεν το κάνετε. Να είστε προσεκτικοί όταν αναφέρετε τα δικαιώματα συμμετοχής όπως οι όροι ηλικίας (π.χ. επιτρέπεται να συμμετέχουν όσοι είναι άνω των 18), τόπου κατοικίας (π.χ. επιτρέπεται να συμμετέχουν όσοι διαμένουν στην Ελλάδα (ή και την Κύπρο). Στους όρους θα πρέπει επίσης να αναγράφεται σαφώς η ημερομηνία διάρκειας του διαγωνισμού (έναρξη, διάρκεια, κλήρωση, ανακοίνωση νικητών), η διαδικασία συμμετοχής καθώς και η διαδικασία επιλογής νικητή. Για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο που επιλέγει τυχαία έναν αριθμό όπως το random.org.

Θα πρέπει επίσης να αναγράφονται τα δώρα, ο τρόπος παραλαβής τους και ο τρόπος που θα ενημερωθούν οι νικητές. Καλό είναι επίσης να αναφέρεται ότι η διοργανώτρια εταιρεία έχει το δικαίωμα να αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού ή να τον ματαιώσει. Τέλος, ίσως να πρέπει να αναφέρετε όρους περιορισμού ευθύνης καθώς και όρους χρήσης των προσωπικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να συμβουλευθείτε κάποιον Νομικό για τη σύνταξη των Όρων Συμμετοχής στον διαγωνισμό σας.

5. Κάντε δοκιμές πριν το λανσάρισμα

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξεκινήσετε το διαγωνισμό σας και να δεχθείτε μια σειρά από σχόλια και email από άτομα που αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα. Κάντε πολλές δοκιμές για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία συμμετοχής. Δημιουργήστε μια απλή και εύκολη διαδικασία και βεβαιωθείτε ότι είναι mobile friendly.

Κοπέλα κρατάει ένα σήμα giveaway μπροστά σε μια κάμερα
Giveaway στα social media / Pexels.com

6. Προωθήστε το διαγωνισμό σας

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προωθήσετε το διαγωνισμό σας είναι με διαφήμιση στο Facebook ή Promoted Post. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε στη Σελίδα σας ένα tab ή να καρφιτσώσετε την ανάρτηση στην κορυφή της σελίδας σας έτσι ώστε να βλέπουν αμέσως τον διαγωνισμό όλοι όσοι επισκέπτονται το Page σας.

Τέλος μπορείτε να προωθήσετε τον διαγωνισμό σας στο site σας με banner καθώς και σε directories διαγωνισμών όπως τα mydiagonismoi.grtixerakias.comsaveandwin.grdiagonismos.gralepouditsa.grkerdiseto.grediagonismoi.gr.

Προωθήστε τη σελίδα σας οργανωμένα και μεθοδικά, με τη βοήθεια των ειδικών.

7. Οργανωθείτε σωστά

Ένας διαγωνισμός μπορεί να σας περιπλέξει πολύ αν δεν είστε καλά οργανωμένοι. Αντίθετα μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα για την εταιρεία σας χωρίς ιδιαίτερο κόπο αν είστε σωστά προετοιμασμένοι. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα (προαιρετικά) βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να τρέξετε έναν διαγωνισμό οργανωμένα:

  • Επιλογή δώρου
  • Σύνταξη όρων διαγωνισμού
  • Copywriting διαγωνισμού
  • Δημιουργία εικαστικών (banner για site, εικαστικά για landing page, φωτογραφία για post στο facebook, φωτογραφία για tab)
  • Επιλογή προγράμματος διαχείρισης (π.χ. Shortstuck, Woobox, Wildfire)
  • Ανάρτηση διαγωνισμού και όρων συμμετοχής
  • Testing
  • ημιουργία διαφήμισης στο Facebook
  • Προώθηση διαγωνισμού σε directories
  • Κλήρωση διαγωνισμού
  • Ενημέρωση και ανάρτηση νικητών
  • Διαδικασία παραλαβής/αποστολής δώρων
  • Απενεργοποίηση διαγωνισμού

8. Ανταμείψτε τους «ευαγγελιστές» σας

Μία καλή ιδέα για να παρακινήσετε τον κόσμο να διαδώσει τον διαγωνισμό σας, είναι να ανταμείψετε με μία έξτρα συμμετοχή όποιον συμμετέχοντα φέρει ακόμη μία συμμετοχή. Υπηρεσίες όπως το Woobox και το Shortstack προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες και θα σας βοηθήσουν.

Μάθετε περισσότερα για την σημασία του Community Management.

Εάν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε ή εάν θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού, ζητήστε τη βοήθεια των ειδικών.

Κλείστε ένα δωρεάν ραντεβού συμβουλευτικής με την GIM Agency, για την εξέλιξη της επιχείρησής σας.

 

Κλείστε ραντεβού

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΔείτε πως θα απευθυνθείτε σε επαγγελματικό ακροατήριο μέσω του Facebook και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό του

1 Μαΐου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops