Search ή Display διαφήμιση; Πάρτε τη σωστή απόφαση!

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Αποφασίσατε να τρέξετε μία διαφήμιση στο διαδίκτυο αλλά δεν είναι εύκολο να επιλέξετε το είδος της διαφήμισης που θα είναι καλύτερο για εσάς. Δίκτυο αναζήτησης ή δίκτυο εμφάνισης στα Google Adwords;

Η απόφαση δεν είναι πάντα εύκολη. Το budget σας, οι στόχοι σας και το είδος της επιχείρησής σας είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν για να αποφασίσετε.

παίρνοντας μια απόφαση

Κάνοντας τη λάθος επιλογή, πιθανότατα δεν θα έρθει η καταστροφή του κόσμου, άλλωστε τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει σωστό ή λάθος και συχνά χρειάζονται και τα δύο. Αν είστε όμως νέα επιχείρηση με περιορισμένο budget και πρέπει να ξεκινήσετε με ένα από τα δύο, μη χάσετε την ευκαιρία να έχετε την μάξιμουμ επιτυχία της καμπάνιας σας με το μικρότερο δυνατό κόστος. Γνωρίστε τα πλεονεκτήματα της κάθε καμπάνιας καθώς και τι θα πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε την απόφασή σας.

Display διαφήμιση

Το δίκτυο εμφάνισης βρίσκεται παντού! Σχεδόν σε κάθε ιστοσελίδα ή κοινωνικό δίκτυο που επισκέπτεστε υπάρχουν διαφημίσεις που προωθούν προϊόντα ή υπηρεσίες. Μάλιστα, δεν μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει ότι πολύ συχνά σας εμφανίζονται οι ίδιες διαφημίσεις ή διαφημίσεις προϊόντων που έχετε δει στο παρελθόν. Αυτό γιατί οι display διαφημίσεις, που εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή banner, παρακολουθούν τη συμπεριφορά του χρήστη προκειμένου να δείξουν τις σωστές διαφημίσεις στο σωστό κοινό.

Τα βασικά πλεονεκτήματα

Brand awareness

Ένα συχνό λάθος που συναντάται στις νέες κυρίως επιχειρήσεις είναι ότι λόγω του ότι δεν είναι εύκολα μετρήσιμη, η αξία του brand awareness, δηλαδή της αναγνωρισιμότητας της φίρμας σας, συχνά παραβλέπεται. Όταν τρέχετε μία διαφήμιση για κλικ, κάθεστε στο τέλος και βλέπετε πόσα πληρώσατε και πόσα κλικ σας έφερε η διαφήμισή σας.

Σε μία καμπάνια για brand awareness όμως, παρ’ότι θα δείτε πόσες εμφανίσεις είχε η διαφήμισή σας, δεν θα μάθετε ποτέ πόσοι ακριβώς συγκράτησαν το εμπορικό σας σήμα ή το έβαλαν στο υποσυνείδητό τους ή σας επέλεξαν για τις αγορές τους επειδή είδαν κάποια στιγμή στο παρελθόν μία display διαφήμισή σας. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτές οι διαφημίσεις δεν είναι εξίσου σημαντικές.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση το γεγονός ότι κάποιος που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εταιρείες για να κάνει μία αγορά, είναι πιθανότερο να επιλέξει τη δική σας αν την έχει “πετύχει” κάποια στιγμή σε κάποια διαφήμιση.

brand awarness

Οι display διαφημίσεις αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο για να αυξήσετε το brand awareness αφού γενικώς αυτού του είδους οι διαφημίσεις εμφανίζονται σε σημεία που μπορεί να υπάρχει ένας ενδεχόμενος πελάτης.

Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης βρίσκεται σε μία ιστοσελίδα με υγιεινές συνταγές, μία display διαφήμιση σχετικά με βιολογικά προϊόντα θα είναι εξαιρετικά στοχευμένη. Ο αναγνώστης ενδιαφέρεται σίγουρα για τα υγιεινά προϊόντα και σε μία επίσκεψή του σε σχετική σελίδα ακούει για την εταιρεία σας για πρώτη φορά.

Αυτό σημαίνει ότι η καμπάνια σας έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα ακόμα κι αν δεν αγοράσει εκείνη τη στιγμή κάτι από εσάς. Μελετώντας και συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τις συμπεριφορές των χρηστών, δημογραφικά τους στοιχεία, προηγούμενες αναζητήσεις κτλ, θα μπορέσετε να βελτιώσετε την καμπάνια σας.

Retargeting

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος χρήστης επισκέφτηκε την ιστοσελίδα σας αλλά δεν έκανε κάποια αγορά (όπως συμβαίνει στο 80% περίπου όσων σας επισκέπτονται για πρώτη φορά). Οι Display διαφημίσεις σας δίνουν τη δυνατότητα να επαναφέρετε στην ιστοσελίδα σας αυτούς τους χρήστες με retargeting.

Μία display διαφήμισης υπενθυμίζει στο χρήστη την εταιρεία σας και βελτιώνει τις πιθανότητες να κάνει μία αγορά από εσάς.

Γνωρίστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το retargeting σε παλιότερο άρθρο μας.

retargeting

Μεγάλο κοινό

Οι display διαφημίσεις εκτός ότι προωθούν το προϊόν σας στους σωστούς ανθρώπους, έχουν και μεγάλη προβολή. Χρησιμοποιώντας display διαφημίσεις προωθείτε την εταιρεία σας σε ένα πολύ ευρύ κοινό.

Μία display διαφήμιση θα αγγίξει ένα μεγάλο κοινό και πιθανώς να προσεγγίσει και νέους πελάτες που δεν γνώριζαν προηγουμένως την εταιρεία σας ή δεν ανήκαν στο κοινό που θέλατε να στοχεύσετε. Μην ξεχνάμε ότι οι display διαφημίσεις έχουν ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: οι πιασάρικες εικόνες μπορεί να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Search advertising

Οι διαφημίσεις αναζήτησης ή το pay-per-click (PPC) advertising, αποτελεί έναν εύκολο και χαμηλού κόστους τρόπο για να προσεγγίσετε το σωστό κοινό. Μπορείτε να ελέγξετε ποιος βλέπει τις διαφημίσεις σας και να έχετε άμεσα αποτελέσματα. Οι διαφημίσεις PPC εμφανίζονται αποκλειστικά στα αποτελέσματα αναζητήσεων με τη χρήση λέξεων ή φράσεων-κλειδιών

Τα βασικά πλεονεκτήματα

Ποιοτικά αποτελέσματα

Μία PPC καμπάνια, που έγινε σωστά, θα πρέπει να φέρει επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας και να να οδηγήσει σε περισσότερες μετατροπές. Το CTR, δηλαδή το ποσοστό των ατόμων που κάνουν κλικ στη διαφήμισή σας από το σύνολο των ατόμων που το είδαν, είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερο από ό,τι σε μία display καμπάνια.

Αυτό γιατί κάποιος που βλέπει τη διαφήμισή σας σημαίνει ότι βρέθηκε εκεί επειδή έκανε μία σχετική με τη διαφήμιση αναζήτηση.

Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι το κοινό σας σε μία PPC καμπάνια έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει κλικ στη διαφήμισή σας στην οποία ήθελε να βρεθεί, από ό,τι σε μία display καμπάνια, την οποία πιθανώς να συνάντησε την ώρα που έψαχνε κάτι άλλο.

στατιστικά adwords

Μετρήσιμα στατιστικά

Το Google AdWords δεν είναι μόνο ο χώρος για να στήσετε την διαφημιστική σας καμπάνια αναζήτησης, αλλά καθιστά και ιδιαίτερα εύκολο το να εντοπίσετε την αποτελεσματικότητά της. Για παράδειγμα στην καρτέλα “Καμπάνιες” μπορείτε να επιλέξετε τις “Λέξεις-κλειδιά”, πράγμα που θα σας δείξει ακριβώς το πώς ανταποκρίνονται οι πελάτες σας σε αυτές τις λέξεις ή φράσεις.

Οικονομία

Αν ξεκινάτε την καμπάνια σας με χαμηλό budget, η PPC καμπάνια είναι μάλλον καλύτερη επιλογή για την τσέπη σας. Με μια καμπάνια Pay Per Click, δεν πληρώνετε τίποτα για τις διαφημίσεις σας εκτός κι αν ένας χρήστης κάνει κλικ σε αυτές – εξ ου και το όνομά τους.

Αυτό σημαίνει ότι αν επιλέγετε λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το προϊόν ή την υπηρεσία σας, οι χρήστες που πραγματικά ενδιαφέρονται για αυτά είναι πολύ πιθανόν να κάνουν κλικ, με αποτέλεσμα να έχετε υψηλά ποσοστά μετατροπής με μικρό κόστος.

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιλογή σας

Τώρα που γνωρίζετε τις βασικές διαφορές μεταξύ search and display advertising, θα πρέπει να σκεφτείτε τους παράγοντες που θα καθορίσουν την απόφαση που θα πάρετε.

pay per click

Όγκος αναζήτησης

Τι αναζητούν οι δυνητικοί πελάτες σας; Κάνουν αναζητήσεις στο Google για να βρουν τα προϊόντα που πουλάτε; Το Google AdWords μπορεί και εδώ να φανεί χρήσιμο, αφού με το εργαλείο “AdWords Keyword Planner” θα μπορέσετε να προσδιορίσετε εάν οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιείτε αναζητούνται πράγματι συχνά και με τι όγκο.

Αν οι σχετικές λέξεις-κλειδιά που έχετε επιλέξει για την επιχείρησή σας εμφανίζονται ως υψηλού ανταγωνισμού, τότε πιθανώς να πρέπει να επιλέξετε μία PPC καμπάνια γιατί αυτό σημαίνει ότι η λέξη αυτή αναζητείται συχνά.

Από την άλλη βέβαια πρέπει να δείτε και πόσο θα σας κοστίσει το κάθε keyword καθώς συχνά ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος που δεν αξίζει σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αν για παράδειγμα, για να “χτυπήσετε” τη λέξη “ανατομικοί πάτοι” πρέπει να ξοδέψετε πάνω από από 2 ευρώ τη στιγμή που το περιθώριο κόστους σας για διαφήμιση ανά προϊόν είναι 1.50, τότε αυτό σημαίνει ότι ίσως να μην σας συμφέρει μία PayPerClick καμπάνια.

το brand awareness

Awareness

Το brand awareness, δηλαδή η αναγνωρισιμότητα της εταιρείας σας αποτελεί επίσης έναν παράγοντα που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε. Θα πρέπει να αναρωτηθείτε: Πόσα άτομα γνωρίζουν ήδη την εταιρεία σας;

Αν ο αριθμός τους είναι περιορισμένος και το brand awareness αποτελεί για εσάς προτεραιότητα, τότε οι display διαφημίσεις είναι η καλύτερη επιλογή.

Είδος προϊόντος ή υπηρεσίας

Το είδος διαφήμισης που θα επιλέξετε εξαρτάται και από το προϊόν ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Για παράδειγμα αν είστε κλειδαράς ή γιατρός, παρέχετε δηλαδή υπηρεσίες “επείγουσας ανάγκης”, μία display διαφήμιση μπορεί να μην είναι η ιδανικότερη αφού συνήθως είναι κάτι που οι χρήστες θα αναζητήσουν συγκεκριμένα και άμεσα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μία διαφήμιση προβολής δεν θα σας ωφελήσει. Απλά είναι απίθανο να φανεί χρήσιμη στον πελάτη την ώρα που χρειάζεται την υπηρεσία σας.

Κινητά

Ίσως να έχετε ακούσει ότι σχεδόν το 60% των αναζητήσεων γίνονται από κινητά. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά, οι διαφημίσεις αναζήτησης είναι καλύτερες για τις mobile συσκευές.

 

Συγγραφή Άρθρου: Κρητικού Μαρία

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΌχι πολύ καιρό πριν η δημιουργία μιας landing page απαιτούσε ώρες προγραμματισμού. Και ώρες δοκιμών ώστε να μην πάει κάτι στραβά.

20 Μαρτίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops