Video Marketing: Όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Τα τελευταία χρόνια, το video marketing έχει γίνει ένα ιδιαίτερα δυνατό μέσο προώθησης μιας επιχείρησης. Ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την εξέλιξη αυτή υπήρξαν η άνοδος των social media και του Youtube. Τα οφέλη που παρουσιάζει είναι πολλά, με πιο χαρακτηριστικά την αύξηση των conversion και του traffic μιας σελίδας, την αύξηση της εμπιστοσύνης των πελατών, την απάντηση σε ερωτήματα που μπορεί να έχουν οι χρήστες, την ενδυνάμωση της SEO στρατηγικής. Πράγματι, το να δούμε ένα βίντεο μας γλιτώνει περισσότερο χρόνο από το να διαβάσουμε ένα κείμενο.

Ποια είναι όμως τα οφέλη που παρουσιάζει το video marketing; Για ποιους λόγους είναι τόσο αποτελεσματικό; Πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας; Ας δούμε την απάντηση παρακάτω.

Τι είναι το video marketing;

Το video marketing αποτελεί τη χρήση βίντεο για την προώθηση ενός brand, προϊόντων, ή υπηρεσιών. Επεξηγηματικά βίντεο, κριτικές, βίντεο τύπου “Πώς να…”, live streaming αποτελούν μερικά παραδείγματα της ιδιαίτερης αυτής marketing στρατηγικής.

Για ποιους λόγους το video marketing είναι τόσο αποδοτικό;

Το βίντεο αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά μέσα αφήγησης. Οι άνθρωποι εδώ και πάρα πολλά χρόνια χρησιμοποιούν την αφήγηση για τη μεταφορά πληροφοριών. Μάλιστα, η μεγάλη άνοδος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης τις προηγούμενες δεκαετίες, εδραίωσε τη δυναμική της εικόνας και του ήχου, και κατά συνέπεια του οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Επιπλέον, το βίντεο έχει την ικανότητα να δώσει έναν προσωπικό χαρακτήρα στο μήνυμα που θέλετε να περαστεί. Με τον τρόπο αυτό, είναι πιο εύκολο το κοινό να δεθεί συναισθηματικά μαζί σας, ιδιαίτερα αν δημιουργείτε καλογυρισμένα βίντεο, με χρήσιμη πληροφορία.

video marketing 2

Ποια είναι τα οφέλη του video marketing;

Έτσι λοιπόν, παρατηρούμε πως το video marketing έχει έναν μεγάλο αριθμό από οφέλη, με πιο σημαντικά τα εξής:

Αύξηση των conversion και των πωλήσεων

Προσφέροντας ενδιαφέρον και χρήσιμο περιεχόμενο μέσα από τα βίντεο, είναι πιο πιθανό οι χρήστες να προχωρήσουν σε κάποια επιθυμητή ενέργεια, όπως για παράδειγμα να πραγματοποιήσουν μια αγορά, ή να εγγραφούν στο newsletter.

Δείτε 5 Παραδείγματα newsletters εδω

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι δημιουργείτε ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας σας. Το βίντεο αυτό μπορεί να ενημερώσει τους χρήστες σχετικά με το τι προσφέρετε και να τους πείσει να προχωρήσουν σε αγορά. Έτσι, αυξάνονται τα conversions και οι πωλήσεις.

Ενίσχυση εμπιστοσύνης πελατών

Η εμπιστοσύνη των πελατών είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία για μια επιχείρηση, ιδιαίτερα αν έχετε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα. Οι περισσότεροι πελάτες ανησυχούν μήπως πέσουν θύμα απάτης ή μήπως προχωρήσουν σε μια αγορά η οποία δε θα καλύπτει τις ανάγκες τους.

Με τη χρήση video και του χρήσιμου περιεχομένου θα μπορέσετε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των πελατών σας. Μάλιστα, πολλοί είναι οι χρήστες οι οποίοι αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για ένα brand όταν παρακολουθούν ένα βίντεο. Μέσα από αυτά, αποκτούν μια ακριβή εικόνα σχετικά με την φιλοσοφία μιας επιχείρησης ή τον τρόπο που λειτουργεί ένα προϊόν.

Η Google είναι ευχαριστημένη

Είναι γνωστό πως η Google ευνοεί τα βίντεο. Μάλιστα, προωθεί ακόμη και βίντεο του YouTube στα οργανικά αποτελέσματα, διότι θεωρεί ότι θα βοηθήσουν τους χρήστες να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα ή προβληματισμούς που μπορεί να έχουν. Επιπλέον, η Google φαίνεται πως προτιμά τις landing pages που έχουν βίντεο, ενώ είναι 53 φορές πιο πιθανό να τις εμφανίσει πιο ψηλά στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Οι χρήστες βρίσκουν απάντηση σε απορίες τους

Σε περίπτωση που έχετε ένα καινούριο προϊόν ή μια υπηρεσία, με ένα βίντεο μπορείτε να δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτά, καθώς και να εξηγήσετε με ακρίβεια πώς μπορεί να ωφελήσει τους πελάτες.

Ακόμη, μπορείτε να δημιουργείτε ενημερωτικά βίντεο γύρω από τον τομέα που δραστηριοποιείστε, και να απαντάτε σε συνηθισμένες απορίες και προβληματισμούς των χρηστών. Έτσι, οι υποψήφιοι πελάτες θα λάβουν όλη την απαραίτητη γνώση που χρειάζονται γύρω από ένα αντικείμενο και θα προχωρήσουν στις καλύτερες για αυτούς επιλογές.

Το video συμβαδίζει με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας

Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να βλέπουν τα βίντεο, διότι μπορούν να το παρακολουθήσουν μέσα από το κινητό τους οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Πράγματι, είναι πιο εύκολο να δει κανείς ένα βίντεο 2-3 λεπτών από ότι να διαβάσει ένα κείμενο 500 ή 100 λέξεων. Επιπλέον, πλατφόρμες όπως το Facebook, δίνουν προτεραιότητα στην εμφάνιση βίντεο στο feed ενός χρήστη.

Ενίσχυση του SEO

Κι όμως, το video συμβάλλει στο SEO, δηλαδή την υψηλή κατάταξη μιας σελίδας στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης θεωρούν ότι αυτή η μορφή περιεχομένου έχει μεγάλη αξία, καθώς αυτό συνήθως κρατάει τον επισκέπτη περισσότερη ώρα σε μια σελίδα.

video marketing 3

Video marketing πρακτικές

Βλέπουμε ότι τα οφέλη του video marketing είναι πολλά. Ωστόσο, για να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα, πριν τη δημιουργία του περιεχομένου θα πρέπει να απαντάτε στα εξής ερωτήματα:

  • Σε ποιους απευθύνεται το βίντεο;
  • Ποιος είναι ο στόχος του;
  • Ποιο μήνυμα θέλει να περάσει;
  • Αποτελεί κάποιο κομμάτι μιας συγκεκριμένης καμπάνιας ή στρατηγικής;

Τα ερωτήματα αυτά θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε πώς θέλετε να μοιάζει το βίντεο που θα δημιουργήσετε, και τα αποτελέσματα που θέλετε να πετύχετε.

Η σημασία του Youtube Marketing

To Youtube αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στον κόσμο, και αριθμεί περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια συνδεδεμένους χρήστες κάθε μήνα. Δύσκολα πλέον υπάρχει κάποιος που δεν παρακολουθεί βίντεο στο Youtube ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι τρόποι διαφήμισης στην πλατφόρμα αυτή είναι πολλοί, με πιο δημοφιλείς τους εξής:

  • Skippable in stream: Η διαφήμιση εμφανίζεται πριν ή κατά τη διάρκεια ενός βίντεο, με την χρέωση να πραγματοποιείται αφού ο χρήστης δει 5 δευτερόλεπτα. Η πιο χαμηλή διάρκεια που μπορεί να έχει είναι τα 12 δευτερόλεπτα, ενώ η υψηλότερη τα 3 λεπτά.
  • Non skippable in stream: Η επιλογή αυτή δεν προσφέρει την δυνατότητα παράλειψης από τους χρήστες. Η χρέωση σε αυτό τον τρόπο προβολής γίνεται ανά εμφάνιση. Οι διαφημίσεις εμφανίζονται πριν, κατά τη διάρκεια, ή στο τέλος του βίντεο.
  • Discover ads videos: Ο τύπος αυτός της διαφήμισης εμφανίζεται στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης, μαζί με τα οργανικά αποτελέσματα. Όταν ο χρήστης κάνει κλικ πάνω σε αυτή, οδηγείται στο κανάλι ή τη σελίδα του video.
  • Non video ads: Η μορφή αυτή εμφανίζεται στο κάτω μέρος του video που παρακολουθεί ο χρήστης. Συνήθως αποτελείται από ένα call to action και ένα link που οδηγεί τον χρήστη στην ιστοσελίδα.
  • Masthead ads: Αποτελεί τον πιο αποδοτικό και δαπανηρό τρόπο διαφήμισης. Η διαφήμιση εμφανίζεται στην κεντρική σελίδα της πλατφόρμας, σε σημείο που είναι διακριτό από όλους τους χρήστες.
  • Outstream videos: Τα outstream videos αποτελούν διαφημίσεις οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με ειδικό τρόπο, κατάλληλο για κινητές συσκευές και tablets.
  • Video ad sequencing: Το video ad sequencing αφορά μια σειρά από διαφημίσεις που μπορείτε να παρουσιάσετε μια όμορφη ιστορία που κρύβεται πίσω από το προϊόν ή το brand σας.

Παρατηρούμε λοιπόν πως το video marketing αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης digital marketing στρατηγικής, η οποία θα ενισχύσει την κερδοφορία ενός brand, και θα απογειώσει τη δημοτικότητα του. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να το εντάξετε στην στρατηγική της επιχείρησης σας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΔείτε πως θα απευθυνθείτε σε επαγγελματικό ακροατήριο μέσω του Facebook και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό του

1 Μαΐου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops